Környezet

2023.10.19. 14:15

Ciolacu: A klímaváltozás következményei közül leginkább a mezőgazdaságra gyakorolt hatás és a légszennyezés aggasztja a lakosságot

Illusztráció

Agerpres

A klímaváltozás következményei közül leginkább a mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatás és a légszennyezés aggasztja a romániai lakosságot - állította Marcel Ciolacu miniszterelnök a Climate Change Summit. Solutions for the Future (Éghajlatváltozási értekezlet. Megoldások a jövő számára) című csütörtöki konferencia részvevőinek küldött üzenetében, amelyet Mihaela Frăsineanu államtanácsos olvasott fel.
A kormányfő felidézte, hogy a klímaváltozás idén is éreztette hatásait Romániában árvizek, hosszas aszály és légszennyeződés formájában. Mindezek szerinte negatívan hatnak a lakosság egészségi állapotára, a biodiverzitásra, de az üzleti életre is.
Úgy vélekedett, hogy az ENSZ által három évvel ezelőtt kihirdetett klímavészhelyzet valószínűleg a következő évtizedek legfőbb globális válsága lesz, ami a világjárvánnyal, az ukrajnai, valamint az izraeli háború okozta válsággal együtt mély reménytelenséggel tölti el az embereket. „Ezeket a kríziseket és kihívásokat integrált fellépéssel kell kezelni, egy asztalhoz ültetve a nemzetközi szereplőket” - szögezte le.
Ciolacu biztosította hallgatóságát, hogy a kormány partner megoldáskeresésben, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy - többek között az országos helyreállítási terv révén - Romániában meg lehet valósítani a 'valódi fenntarthatóságot'. Emlékeztetett arra, hogy Románia aláírta a párizsi megállapodást, és kötelezettséget vállalt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére 2050-ig. „Úgy véljük, hogy Románia gazdaságának zöld és digitális gazdasággá alakítása hosszú távú folyamat, amelyhez valamennyi politikai, üzleti és polgári tényező által felvállalt erős országos tervre van szükség” - hangsúlyozta Ciolacu.
A miniszterelnök szerint Románia és Európa "ambiciózus és előrelátó" módon reagál a klímaváltozás okozta kihívásokra, ezt bizonyítják a Bukarest által aláírt megállapodások: az európai zöld megállapodás, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló új uniós stratégia, az európai éghajlati törvény és az európai klímaegyezmény. Hangsúlyozta, hogy a kormány számára prioritást jelent az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése.
„Növeljük Románia energetikai és mezőgazdasági rendszerének ellenálló képességét és fenntarthatóságát, javítjuk a vízklészlettel és az ásványkincsekkel való gazdálkodást, valamint országos és helyi politikákat dolgozunk ki az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelése érdekében a városokban és vidéken egyaránt” - tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint a klímaváltozás mezőgazdasági hatásainak kezelésével foglalkozó tárcaközi bizottság gyors intézkedéseket hozott: többek között forrásokat utalt ki a hazai öntözőrendszer korszerűsítésére, és támogatást nyújtott a mezőgazdasági termelőknek energiahatékonysági beruházásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában