Vizsgálat

2023.09.13. 15:03

Védelmi minisztériumi szóvivő: Az alacsonyan támadó orosz drónokat nagyon nehezen érzékelik a radarok

Agerpres

A védelmi minisztérium szóvivője szerdán azt nyilatkozta, hogy az orosz hadsereg drónjait nehezen érzékelik a román katonai radarok, mert nagyon alacsonyan támadnak.
Constantin Spînu a Digi24-nek nyilatkozva elmagyarázta: a román hadsereg azért nem tudott az ország területére becsapódott drónokról, mert ezek 100 méter alatti magasságban repülnek a célpontjuk felé. Érzékelésük azért nehéz, mert a földfelszínhez közeli magasságnál a radarképet zavarja a terep, az infrastruktúraelemek, a növényzet, sőt a madarak is.
'A világ bármely típusú rádiólokátorának számos technikai korlátja van, függetlenül a teljesítményüktől, és mi a legmodernebb, nagy teljesítményű rádiólokációs berendezésekkel rendelkezünk' - részletezte a szóvivő. Hozzátette, hogy a világon egyetlen radar sem rendelkezik 'korlátlan érzékelési képességekkel'.
A védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy egy drónból is származhattak azok a maradványok, amelyeket a Tulcea megyei Nufărul és Victoria település térségében észleltek szerdán a román légierő egyik IAR 330 Puma helikopteréből.
Az eljárásnak megfelelően szakembereket küldtek a helyszínre az előzetes vizsgálat elvégzésére és a szakértői értékeléshez szükséges bizonyítékok gyűjtésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában