Călimăneşti-i gázrobbanás

2023.09.21. 11:58

Prefektus: A gázvezeték nem az előírt 1,8 méteres mélységben volt elhelyezve

Agerpres

Vrancea megye prefektusa, Nicuşor Halici azt nyilatkozta csütörtökön a moldvai autópálya építőtelepén, ahol az éjszaka folyamán négy ember életét követelő gázrobbanás történt, hogy a gázvezeték nem az előírt 1,8 méteres mélységben volt elhelyezve.
A prefektus szerint 'egyértelmű', hogy emberi mulasztás okozta a tragédiát. Elmondása szerint az útépítő társaság tudott a gázvezetékről, amelyet 2016-ban ellenőriztek utoljára, 2017-ben pedig javítási munkálatokat végeztek rajta. Az ellenőrzések során azt állapították meg, hogy a gázvezeték nyomásálló képessége 45 barig terjed, a robbanás idején csak 35 bar volt a belső nyomása.
A kormánymegbízott szerint szemmel látható, hogy a vezeték körülbelül egy méteres mélységben húzódott a föld alatt, noha a szakértők szerint az előírt mélység 1,80 méter az autópálya első rétegétől számítva.
Halici azt is elmondta, az épülő autópálya nyomvonala 14 ponton keresztezi a gázvezetéket, ezeken a szakaszokon a robbanás okainak tisztázásáig szüneteltetik a munkálatokat.
A hatóságok csütörtökön 1 óra 30 perckor vörös jelzésű akciótervet léptettek életbe, miután felrobbant egy gázvezeték a Vrancea megyei Călimăneşti térségében, az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építőtelepén. A robbanás helyszínén négy elszenesedett holttestet találtak a katasztrófavédelem munkatársai, öt személy pedig megsérült. Ketten - egy 61 és egy 53 éves férfi - testük 65, illetve 40 százalékán szenvedtek égési sérüléseket, őket helikopterrel bukaresti kórházakba szállították.
A robbanás okozta lángokat három óra alatt sikerült eloltani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában