Nincs veszély

2023.09.13. 13:14

Miniszterelnök: Senki nem támad minket, emberek; az ukránok által lelőtt drón darabjai estek át hozzánk

Forrás: gov.ro

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán nyugalomra szólított fel, hangsúlyozva, hogy Romániát nem fenyegeti katonai támadás veszélye.
A miniszterelnök egy sajtóeseményen az újságíróknak arra a kérdésére reagált, miszerint mi történik, ha a Tulcea megyei Plauru település térségében a helyzet kiszabadul az ellenőrzés alól.
'Elsősorban: semmi nem szabadult ki az ellenőrzés alól. Másodsorban: a védelmi minisztérium a katasztrófavédelemmel együtt a helybéliek kérésére intézkedett. Nem fenyeget semmilyen veszély. Ennek ellenére magától értetődő, hogy az állam bizonyos intézkedéseket hozzon' - nyilatkozta Ciolacu.
Hozzátette, az illetékes hatóságok nagyon alaposan elemezni fogják a kialakult helyzetet, és kidolgozzák az ilyen esetekben követendő gyors katonai válaszlépéseket is.
'Eddig csak véletlenekről beszélhetünk. Ismétlem, néhány drónmaradvány átkerült a Duna innenső oldalára. Szó sincs Románia megtámadásáról' - nyomatékosította a kormányfő.
A szerdára virradóra kiküldött Ro-Alert üzenetekről pedig elmondta, a Tulcea megyei határ menti települések lakóinak szánták, de mások is megkaphatták.
Elmondta, hogy tárgyalt az illetékesekkel a szükséges intézkedésekről, és leszögezte, a lakosságot meg kell nyugtatni.
'Emberek, senki nem támad minket. Nyugtassuk meg a lakosságot, különben mindannyian megőrülünk. (...) Az ukrán hadsereg által lelőtt drón maradványai estek át hozzánk. Nem volt robbanótöltete, semmi, ami kárt tehetett volna. Az azonban természetes, hogy kormányfőként megvitassam a helyzetet Raed Arafat úrral, a védelmi miniszterrel, a hadsereg parancsnokával, és intézkedjünk' - tette hozzá Ciolacu.
Arra a kérdésre, miszerint vannak-e arra utaló információk, hogy az első, Plaurunál lezuhant dróndarab amerikai volt, Ciolacu hangsúlyozta, hogy a védelmi minisztérium és a NATO szerint egyaránt robbanótöltet nélküli orosz drón maradványa csapódott be román területre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában