Autópálya

2023.09.20. 17:30

Grindeanu: 2024 végéig legalább 250 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat adhatunk át a forgalomnak

Illusztráció

Fotó: user

Agerpres

Jövő év végéig legalább 250 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat adhatnak át Romániában - jelentette ki egy szerdai sajtótájékoztatón a szállításügyi miniszter.
Sorin Grindeanu rámutatott, csütörtökön beindulhat a közlekedés a dél-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti 13 kilométeres szakaszán, és ezzel - harminc évvel a rendszerváltás után - eléri az 1000 kilométert a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hossza. A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy "a következő ezer kilométerre nem kell majd újabb 30 évet várni". Ezt azzal támasztotta alá, hogy csaknem 760 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út megépítésére már aláírták a szerződést, és ezeknek öt éven belül el kell készülniük. További 500 kilométerre kiírták a versenytárgyalást, "így optimisták lehetünk abban a tekintetben, hogy legkésőbb 2030-ig elkészül az újabb 1000 km".
A miniszter szerint "abszolút kivitelezhető", hogy 2024 végéig átadjanak legalább 250 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat.
Szerdán három infrastrukturális szerződést írtak alá ünnepélyes keretek között a szállításügyi minisztérium székhelyén. Az egyik a Nagyszeben és Fogaras közötti sztráda 16,26 km hosszú 4-es szakaszának és az autópályát az 1-es országúttal összekötő 5,6 kilométeres útnak a megépítéséről, a másik a Bukarestet elkerülő A0-s sztráda 17,5 km hosszú 1-es szakaszának, a harmadik pedig az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya Leghin és Târgu Neamţ közötti 30 km-es szakaszának a megépítésére vonatkozik. Az eseményen Marcel Ciolacu miniszterelnök is jelen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában