Infrastruktúra

2023.09.13. 15:57

Adina Vălean: Nem tudok az ukrán teherautók által használt romániai utakon végzett karbantartási munkálatokról

Agerpres

Adina Vălean közlekedési biztos nem tud az ukrán teherautók által használt romániai utakon végzett karbantartási munkálatokról, de elismerte, hogy a romániai közúti infrastruktúrát 'erősen megterheli az ilyen típusú szállításra nem feltétlenül alkalmas utakon zajló nagy forgalom'.
Az Európai Bizottság tagja az Európai Parlament strasbourgi székhelyén beszélt erről román újságíróknak.
Vălean elmondta, hogy a moldovai és a lengyelországi közutakat is megterheli az ukrán tranzitforgalom. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság kész támogatni az érintett tagállamok infrastruktúrájának javítását, de szerinte megoldás lenne, ha a forgalom nagy részét vasútra terelnék.
'Ha a Galac és Konstanca közötti vasútvonalat pontra tesszük, akkor már nem lesznek kamionsorok a konstancai kikötő előtt. Több módon is beruházhatnánk a vasútba, hogy (...) tehermentesítsük a közúti infrastruktúrát is' - magyarázta.
Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság rugalmas ugyan, de 'nem fizet ki számlákat', csak részletes technikai leírású projektekre adhat pénzt. 'Ilyen jellegű romániai projektekről nincs tudomásom' - jelentette ki a közlekedési biztos. Hozzátette, tagállamként Románia jogosult arra, hogy az EU kompenzálja az infrastruktúrájának ukrán használatát.
Adina Vălean elmondta, hogy nem tud véleményt nyilvánítani az ukrán gabona behozatali tilalmának esetleges meghosszabbításáról, mert ez nem az ő szakterülete.
'Annyit tudok, hogy Ukrajnában idén várhatóan 56 millió tonnás gabonatermés lesz, és nagyon jó termés volt az Európai Unió országaiban is. (...) Abban általános az egyetértés, hogy ez a két gabonaforrás ne kerüljön konfliktusba, és elkerüljünk mindenféle feszültséget' - jelentette ki a biztos. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában