Eurostat

2023.09.20. 16:38

A romániaiak munkaideje az egyik leghosszabb az EU-ban

Illusztráció

Agerpres

Tavaly az uniós országok 20 és 64 év közötti munkavállalói hetente átlagban 37,5 órát dolgoztak - derül ki az Európai Unió (EU) statisztikai hivatalának szerdán közzétett adataiból. Az Eurostat kimutatása szerint jelentős eltérések vannak ezen a téren a tagállamok között. A heti munkaórák száma Görögországban (41 óra), Lengyelországban (40,4), illetve Romániában és Bulgáriában (egyaránt 40,2) volt a lgenagyobb. Ezzel szemben Hollandiában 33,2, Németországban 35,3, Dániában 35,4 óra volt a heti munkaidő.
Románia élen jár az EU-ban a részmunkaidőben foglalkoztatottak heti munkaidejét tekintve is: a listát Svédország és Románia vezeti 26,4, illetve 26,2 órával, és Portugália zárja 18,6 órával. A munkavállalókkal és önálló vállalkozókkal kapcsolatos statisztikák összehasonlításából kiderül, hogy az alkalmazottakkal rendelkező önálló vállalkozók dolgoznak a legtöbbet hetente, 47,5 órát, őket az alkalmazottakkal nem rendelkező önálló vállalkozók követik 40,7 órával, az alkalmazottak munkaideje pedig 36,7 óra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában