Tusványos

2023.07.21. 11:20

Ilyen a magyarok helyzete az anyaországban

Minden magyar gyermek kincs, bárhol is éljen a világon. Egy kutatás megkérdezettjeinek 83 százaléka ért egyet a kijelentéssel – hangzott el csütörtök délután a 32. Tusványoson. A Fókuszban a család és a gyermek: helyzetkép és gyarapodás című panelbeszélgetésen az is elhangzott, hogy az anyaországi magyarok többsége úgy gondolja, a magyar nemzetben élők összetartoznak.

Forrás: hargitanepe.ro

Fotó: Bíró István

Hargita Népe

Magyarországi demográfiai adatokat osztott meg Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke a Fókuszban a család és a gyermek: helyzetkép és gyarapodás című panelbeszélgetésen. Előadásából kiderült, Magyarország lakossága 9,6 millió. Az intézet vezetője rámutatott: egy új kutatásukból kiderül, hogy a magyar kormány családpolitikájának köszönhetően az elmúlt évtizedben kedvezően alakultak a demográfiai mutatók. Kiemelte: 2010-hez képest jelenleg 200 ezerrel több gyermek születik, 2021-re megduplázódott a házasságkötések száma, és a válások száma is csökkent az elmúlt évtizedben, valamint javult az anyaországi magyarok boldogságszintje is. „A társas támogatottság, a házasság, de még a rossz házasság is nagyobb boldogságszintet jelent, mint hogyha valaki egyedül van” –  mondta Fűrész Tünde. Rámutatott: kutatásukban a testi és lelki egészségről is kérdezték a kutatásban részt vevőket. „Látjuk azt, hogy a lelki egészség mutatói nagyságrendileg jobbak azoknál, akik családban, házasságban élnek, és gyermeket nevelnek. Testi egészség szempontjából látszik az is, hogy a magyarok többen sportolnak, mint egy évtizede, de ugyanannyit isznak és dohányoznak, mint korábban. Az nagyon érdekes, hogy trendfordulat van a tekintetben, hogy a városon és a vidéken élőknek milyen a lelki állapotuk. Régen a fővárosban élőké volt a legjobb, most már a vidéken élőké sokkal jobb” – tette hozzá a Kopp Mária Intézet elnöke. Megjegyezte: a kutatásban arra is keresték a választ, hogy az anyaországi magyarok milyen módon kötődnek a külhoni magyarokhoz. „Azt láttuk, hogy a többség úgy gondolja, a magyar nemzetben élők összetartoznak, bárhol is éljenek a világon. Háromszor többen vannak azok, akik ezzel a gondolattal egyetértenek, mint akik nem, ez a megkérdezettek 83 százalékát jelenti. A legtöbben azzal az állítással értenek egyet, hogy minden magyar gyermek kincs, bárhol is éljen a világon” – mutatott rá Fűrész Tünde.
Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője az egyszülős családokról és Ébl Zsuzsanna, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kutatója mélyszegény nők témában osztotta meg gondolatait. A panelbeszélgetésen jelen volt Bauer Béla, a Századvég Kutatóintézet kutatója és Koós-Hutás Piroska szülész-nőgyógyász is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában