Ítélet

2023.07.27. 15:50

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter Gheorghe Ursu pribékjeinek felmentéséről: "Szomorú ez a nap"

Agerpres

Csütörtöki Facebook-bejegyzése szerint szomorúsággal tölti el Alina Gorghiu igazságügyi minisztert, hogy a legfelsőbb bíróság aznap jogerősen felmentette az embertelen bánásmód vádja alól a Securitate két tartalékos tisztjét, Marin Pîrvulescut és Vasile Hodişt, akik a katonai ügyészség szerint halálra kínozták Gheorghe Ursu volt politikai foglyot.
'(...) Szomorú számomra ez a nap! Egy olyan ország egyszerű polgáraként, amelyik számára a sorsokat tönkretevő diktatúra továbbra is egy baljós emlék, azt szerettem volna, hogy ne legyek tanúja az elnyomás egyetlen formája, a kínzás, az erőszak legitimálásának (...) - írta bejegyzésében Gorghiu.
A legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította Gheorghe Ursu fia, Andrei Ursu fellebbezését, és jogerőre emelte a bukaresti ítélőtábla felmentő ítéletét a volt politikai fogoly halálának ügyében.
Marin Pîrvulescut és Vasile Hodişt eredetileg emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolták, az fővárosi ítélőtábla azonban embertelen bánásmódra módosította tetteik büntetőjogi besorolását.
Ugyanebben az ügyben a Securitate egykori parancsnokát, az időközben elhunyt Tudor Postelnicut szintén felmentette az embertelen bánásmódban való bűnrészesség vádja alól a legfelsőbb bíróság.
Gheorghe Ursu építőmérnököt, költő és írót az 1980-as években azért üldözte a Securitate, mert leveleket juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz, és naplójában feljegyezte a kommunista vezetés borzalmait.
Gheorghe Ursut 1985 januárja és novembere között megfigyelés alatt tartotta a kommunista titkosrendőrség, 1985. szeptember 21-én letartóztatták. A börtönben halt meg ugyanabban az évben november 17-én.
A katonai ügyészség szerint a Securitate akkori tisztjei, Marin Pârvulescu és Vasile Hodiş úgy akarták leplezni Ursu börtönbe zárásának politikai indítékait, hogy külföldi valuta illegális birtoklásáért 'gyártottak' neki közbűntényes eljárást. Emiatt a letartóztatása után két köztörvényes bűnözővel, Marian Clitával és Gheorghe Raduval került egy cellába, akiket arra utasított a Securitate, hogy bántalmazzák az építőmérnököt.
A vádirat szerint Gheorghe Ursu halálához a rabtárasaitól elszenvedett bántalmazások mellett az vezetett, hogy Marin Pîrvulescu és más állambiztonsági tisztek kínvallatásoknak vetették alá.
Haláláért eddig három személyt ítéltek el: a fővárosi milícia volt parancsnokát, Tudor Stănicát, a helyettesét Mihai Creangát, és Ursu egykori cellatársát, Marin Clitát.
Az egykori milicistaparancsnok egészségi okokra hivatkozva elkerülte bebörtönzését, helyettese tíz évet ült, Ursu egykori cellatársa pedig kilenc év után, jó magaviseletért szabadult, de most ismét börtönben van, mert egy koppenhágai szállodában megölt egy légi utaskísérőt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában