Sztrájk

2023.06.07. 08:55

Tanügyi szakszervezetek: a sztrájkolók 86,93 százaléka folytatja a tiltakozását

Forrás: Facebook/FSLI

Agerpres

Országszerte 134.007 szakszervezeti tag, azaz az általános sztrájkba kezdők 86,93 százaléka folytatta kedden is a tiltakozást - tájékoztattak kedd esti közleményükben az oktatási szakszervezetek.
A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség közös közleményben leszögezte, hogy központosított adataik szerint június 6-án 134.007 szakszervezeti tag sztrájkolt, azaz a sztrájkba lépők 86,93 százaléka. Hangsúlyozzák, hogy a tanügyminisztérium által kedden közölt adatok a sztrájkolók arányát illetően a tanügyi alkalmazottak teljes létszámára vonatkoztak.
A tanügyi szakszervezetek 'az oktatási rendszer érdekében' a tárgyalások sürgős újraindítását kérik a kormánytól.
Ligia Deca tanügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a román kormány intézkedései és a június elsejei, béremelést szavatoló kormányrendelet elfogadása nyomán mintegy 15.000 tanügyi alkalmazott abbahagyta a sztrájkot. Közülük több mint tízezren tanárok. „Több mint ezer iskola van, ahol senki sem sztrájkol” - mondta.
Ezt követően az oktatási minisztérium közleményben tájékoztatott, hogy a tanfelügyelőségek által közölt, a sztrájkolók számára vonatkozó adatokat központosították, és az arányt a tanszemélyzet, és nem a szakszervezeti tagok számának figyelembevételével számolták ki. A tanügyi általános sztrájk május 22-étől tart.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában