Nyilatkozat

2023.06.01. 19:44

Közös nyilatkozatot írt alá Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij

Közös nyilatkozatot adott ki Ukrajna euroatlanti integrációjáról Klaus Iohannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő csütörtökön.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A nyilatkozatban közösen üdvözlik "Ukrajna jelentős előrelépését az euroatlanti integráció felé való haladásban"; azt írják, közös erőfeszítéssel támogatják az Ukrajna Szövetségbe való integrációjára, a NATO standardjainak gyakorlatba ültetésére irányuló erőfeszítéseket; kifejezik készségüket arra, hogy "kétoldalú konzultációkat folytassanak az Ukrajnának nyújtott nemzetközi biztonsági garanciákról, mielőtt Ukrajna a 2022. szeptember 13-i kijevi biztonsági megállapodás értelmében NATO-tagságot szerez."

A dokumentum szerint Románia továbbra is előmozdítja a szövetség politikai és gyakorlati támogatását Ukrajna számára annak érdekében, hogy Ukrajna képes legyen hatékonyan megvédeni szuverenitását és területi integritását, Ukrajna pedig tovább mélyíti a NATO-val való interoperabilitását és modernizálja biztonsági és katonai erőit. "Ukrajna nagyra értékeli a Románia és a román nép által ezekben a kritikus pillanatokban felajánlott politikai és gyakorlati támogatást (...) a menekültek befogadását, a nemzetközi segítség áthaladásának lehevő tételét az ország területén, a gabonaexport megkönnyítését, Ukrajna nemzetvédelmi és ellenállóképesség-erősítő erőfeszítéseinek támogatását, beleértve a védelmi képességek növelését is; Ukrajna üdvözli a Románia javaslatait és erőfeszítéseit a konfliktus utáni újjáépítéssel kapcsolatban" - áll a közös nyilatkozatban.

A nyilatkozat értelmében Románia mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges, és továbbra is az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás és segítség megerősítését kéri. 'Románia támogatni fogja Ukrajnát a konfliktus utáni újjáépítésben és helyreállításban a stabil, biztonságos és ellenálló állam biztosítása érdekében' - írják.

A dokumentum szerint Románia támogatja Ukrajnát a NATO-tagság megszerzésére irányuló törekvésében, amint a feltételek teljesülnek, és továbbra is együtt dolgoznak azért, hogy támogatást kapjanak az Orosz Föderáció által indított háború miatt sebezhető államok stabilitásának és ellenálló képességének megerősítésén, a fekete-tengeri hajózás szabadságának és biztonságának biztosításán a nemzetközi normákkal és elvekkel összhangban, valamint a tartós biztonság, stabilitás, demokrácia és jólét elérése érdekében a fekete-tengeri térségben.

Klaus Iohannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő részt vesz az Európai Politikai Közösség (EPC) második csúcstalálkozóján, a Moldovai Köztársaságban. A csúcstalálkozón, amelyet a Chişinăutól mintegy 35 kilométerre található Mimi kastélyban tartanak, mintegy 50 európai államfő, miniszterelnök és magas rangú tisztségviselő vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában