Tervezet

2023.06.28. 16:53

Ciolacu: Alapvető tévedést követünk el, ha lefejezzük a jegybankot és a parlament alárendeltségében működő összes intézményt

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette szerdán, a nyugdíj és állami fizetés halmozását megtiltó törvénytervezet elfogadása után, hogy a törvényhozóknak tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányt, és amellett, hogy egyensúlyt teremtenek a társadalomban, tisztelniük is kell azokat, akik 'bizonyos funkciókat' töltöttek be.
Ciolacu annak kapcsán mondta ezt, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a jogszabály hatálya alól számos kategóriát kivontak, így például Nicolae Ciucă szenátusi elnök vagy Florin Georgescu jegybanki kormányzóhelyettes továbbra is halmozhatja a bérét a nyugdíjával.
Ciolacu erre úgy reagált, talán nem ő a legmegfelelőbb személy arra, hogy Ciucă védelmére keljen, de a szenátusi elnök korábban a román fegyveres erők vezérkari főnöke volt, és 'nem lehet mindent lábbal tiporni', nem lehet 'új rendet felépíteni', hanem be kell tartani az alkotmányt.
'Alapvető tévedést követünk el, ha most lefejezzük a Román Nemzeti Bankot és a parlament alárendeltségében működő összes intézményt, csak mert úgy van kedvünk, hogy egyes emberektől elvegyük bizonyos jogaikat. Azt gondolom, a mi szerepünk a tisztelet biztosítása mindazoknak, akik bizonyos tisztségeket töltöttek be, és az egyensúly megteremtése a romániai társadalomban' - fogalmazott Ciolacu.
Kifejtette, a parlament 'nem építhet fel egy új rendet, mert már van egy fennálló rend', és 'tiszteletben kell tartani Románia Alkotmányát'.
Ciolacu arra reagált, hogy az USR elnöke Cătălin Drulă bírálta a tervezetet, mivel az szerinte a 'különleges státusú' személyeket kivonja a jogszabály hatálya alól.
'Ciucă úr megnyugodhat: nem kell választania a 18 ezer lejes különnyugdíja és a szenátuselnöki illetménye között, ugyanis a közjogi méltóságok kívül esnek a törvény hatályán. (...) Tegnap újabb módosításról döntöttek, így a BNR kormányzóhelyettesének, Florin Georgescu úrnak sem kell lemondania a 12 ezer lejes nyugdíjáról, és csak a 70 ezer lejes jegybanki kormányzóhelyettesi illetményével maradnia' - mondta Drulă.
A képviselőház szerdán döntő házként szavazta meg a nyugdíj és az állami fizetés halmozását megtiltó törvénytervezetet, ugyanakkor több kategóriát kivont a jogszabály hatálya alól, például a választott közjogi méltóságokat, a pedagógusokat, egyházi tisztségviselőket, művészeket, a Román Akadémia tagjait, illetve a parlament ellenőrzése alatt álló, önálló finanszírozású, autonóm közigazgatási hatóságoknál megbízást teljesítő személyeket.
A tervezetet 215 támogató és 3 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában