Feljelentés

2023.05.26. 13:58

Ludovic Orban a legfőbb ügyészségen jelentette fel a kormányt az időközi helyhatósági választások kiírásának megtagadása miatt

Agerpres

A legfőbb ügyészségen panaszolta be Ludovic Orban a kormányt, mivel az megtagadta az időközi helyhatósági választások kiírását azon az 57 településen, ahol a polgármesteri tisztség betöltetlen, vagy feloszlatták a helyi tanácsot.
A Jobboldal Ereje párt vezetője április 28-án 'utolsó figyelmeztetésben' jelezte Nicolae Ciucă miniszterelnöknek, hogy amennyiben a kormány 'nem veszi figyelembe a törvényt', a legfőbb ügyészséghez fordul hivatali visszaélés és a választójog gyakorlásának megakadályozása miatt.
A bukaresti ítélőtábla március 17-én a párt elnökének, Ludovic Orbannak kedvező alapfokú ítéletet hozott abban a perben, amelyet a politikus az időközi helyhatósági választások megszervezésének elmulasztása miatt indított a kormány ellen.
A Jobboldal Ereje akkori közleménye szerint a bukaresti ítélőtábla az alapfokú ítéletben kötelezi az alperest, azaz Románia Kormányát az időközi polgármester-választások, illetve helyhatósági választások kiírására azokon a településeken, ahol a polgármesteri szék megüresedett vagy feloszlott a helyi tanács.
Orban pénteken, a büntetőjogi panasz benyújtása után a legfőbb ügyészség székházánál nyilatkozott a sajtónak. Kijelentette, a kormány durva törvénysértést követ el, nem tartja tiszteletben az alkotmányt, sem pedig a demokrácia alapját képező választójogot. Felidézte, hogy a büntetőpanaszhoz utolsó megoldásként folyamodott egy sor figyelmeztető lépés után, amelyeket mind egy szálig válasz nélkül hagyott a kormány.
Hozzátette, a választások halogatása súlyos következményekkel jár az érintett közösségekben, ahol jelenleg olyan emberek látják el az elöljárói feladatokat, akiknek erre semmiféle jogalapjuk nincs. Az általa említett példák szerint ilyen helyzetben van Lugos vagy Oláhszentgyörgy (Sângeorz-Băi) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában