Sztrájk

2023.05.30. 11:40

A rendőrök utcai megmozdulásokra készülnek és a rendszer megbénításával fenyegetnek

A rendőröket és rendőrségi szerződéses alkalmazottakat tömörítő országos szakszervezeti tömb (SNPPC) június 6-án, 7-én és 8-án utcai tüntetéseket szervez, és azzal fenyeget, hogy a tiltakozó akcióik akár a rendszer megbénításához is vezethetnek.

Illusztráció

Agerpres

A hétfő este kiadott közleményben a szakszervezet felelőtlenséggel vádolja a kormány tagjait a kialakult helyzet miatt. Elégedetlenek az alacsony fizetésekkel, azzal, hogy a kormány nem tartja be a 2017/153-as bértörvény előírásait, illetve azzal is, hogy a "híresztelések szerint" a katonai nyugdíjak is a különnyugdíjak kategóriájába tartoznak.
A szakszervezet előbb utcai tüntetéseket szervez, majd a helyzet alakulásától függően újabb tiltakozó akciókat is kilátásba helyezett. Figyelmeztetnek, hogy a rendszer eddig soha nem tapasztalt munkaerőhiánnyal küzd. Példaként említik, hogy a rendőriskolák által szervezett felvételin most első alkalommal a tudásfelmérő vizsga után mindössze 0,57 jelölt maradt egy helyre, és a fizikai erőnlétet felmérő teszt után még ez a szám is csökkeni fog.
A SNPPC tiltakozó akciók szervezéséről döntött. Két fő követelésük van: a 2017/153-as bértörvény előírásainak alkalmazása július elsejétől, illetve a 2015/223-as törvény kivétele az országos helyreállítási tervből (PNRR), mivel nem értenek egyet a jogszabály módosításaival.
A SNPPC első körben sztrájkőrséget szervez június 6-án, 7-én és 8-án 11 és 14 óra között a belügyminisztérium és a munkaügyi tárca székhelye előtt, és felszólítja a rendőröket, a belügyminisztérium struktúráinak kötelékeiből nyugdíjba vonultakat, leszerelt katonákat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a megmozdulásokban. „Itt az ideje, hogy hangot adjunk elégedetlenségeinknek. Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy amennyiben követeléseinket nem teljesítik, tömeges tiltakozásokba, akár a rendszer megbénításába is belevágunk. Vannak eszközeink a rendszer megbénítására! Ne provokáljanak minket!” - üzenik közleményükben a SNPPC tagjai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában