Sztrájk

2023.05.30. 11:32

Japán sztrájkba lépnek kedden a börtönőrök

Japán sztrájkba lépnek kedden a börtönőrök - jelentette be az országos börtönigazgatóság szakszervezeti szövetsége hétfőn.

Illusztráció

Agerpres

A közleményük szerint kedden fehér karszalagot fognak viselni, hogy felhívják a figyelmet 'a börtönökben uralkodó katasztrófára', amit 'az elhibázott PNL-PSD-RMDSZ kormányzás okozott'. A keddi japán sztrájk után szerdán 2-4 órára megbénítják a börtönök működését, mert „elegük van abból, hogy Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă gúnyt űz belőlük”. „A katonai nyugdíjak védelme, amelyet a két politikus hevesen hangoztatott a nyilvánosság előtt, egy nagy hazugságnak és átverésnek bizonyult, ahogyan a PSD-PNL kormány is az” - üzente a börtönőrök szakszervezeti szövetsége.
A szervezet tagjai azzal fenyegetőznek, hogy rendre megbénítják a börtönök működését, előbb Craiován, majd Besztercén és Bákóban. Ezt úgy érik el, hogy 'túlzásba viszik' a szabálykövetést, a törvények és eljárások túlbuzgó betartásával pedig - a bürokrácia, a személyzethiány és az elavult felszerelés miatt - az alkalmazottak beléptetése a megszokott 45 perc helyett akár 4 órát is igénybe vehet. Azért választják a tiltakozásnak ezt a módját, mert a börtönőröknek nem áll jogukban sztrájkolni - magyarázta a szakszervezeti szövetség.
A börtönőrök szerint a kormánykoalíció a Világbank és az Európai Bizottság "utasítására", az érintett intézményekkel való konzultáció nélkül reformálja meg a katonai nyugdíjak rendszerét. „A katonai nyugdíjak reformjáról Marius Budăi munkaügyi miniszter sem formálisan, sem informálisan nem kérte ki az illetékes minisztériumok (védelmi, belügyi, igazságügyi) álláspontját, hanem a jegyzeteivel a kezében jött Brüsszelből. Vajon korunk politikusai még mindig a románok érdekeit képviselik? A nyugdíjkorhatár 65 évre emelése azt fogja jelenteni, hogy a börtönőrök a munkából egyenesen a koporsóba mennek nyugdíjba, mivel várható élettartamuk 62 év körüli” - írták közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában