Egészségügy

2023.04.20. 11:31

Huszonnégy óra alatt két szívátültetést végeztek Marosvásárhelyen

Illusztráció

Agerpres

Huszonnégy óra alatt két szívátültetést is végeztek a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetnél (IUBCvT), amire ritkán van példa, elsősorban a szervdonorok hiánya miatt - nyilatkozta szerda este az intézet érsebészeti osztályát vezető Horaţiu Suciu orvos.
A szakember rámutatott, az első transzplantációt kedden végezték, a donor egy 53 éves személy volt, aki agyvérzést követően az agyhalál állapotába jutott. A szervkivételt a bukaresti Floreasca kórházban végezték, és a román légierő egyik katonai repülőgépe szállította Marosvásárhelyre a szívet, amelyet egy 30 éves betegnek ültettek be. A pácienst súlyos szívelégtelenség miatt már két hónapja az intenzív osztályon kezeltek, "az utolsó pillanatban" kapta meg az életmentő szervet - mondta Suciu.
A másik szívátültetést szerdán végezték el, ebben az esetben egy 16 éves lány volt a donor, aki közlekedési baleset áldozata lett, és miután a nagybányai kórházban agyhalottnak nyilvánították, a szülei felajánlották a szerveit átültetésre. A szívet egy 24 éves bukaresti nő kapta meg, aki kardiomiopátia miatt három éve szerepelt a várólistán, de az utóbbi időben romlott az állapota, esetében is sürgős volt a beavatkozás. A szervet a rohammentő-szolgálat helikopterével szállították Marosvásárhelyre, a három és fél órás műtét sikeres volt - számolt be az orvos. „24-30 órányi megfeszített munka van mögöttünk, de mindenért kárpótol a siker, különösen hogy olyan betegekről van szó, akiknek a helyzete kilátástalan volt. Az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek számára a szívátültetés jelenti az egyetlen esélyt a gyógyulásra” - nyomatékosította Horaţiu Suciu. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában