PNRR

2023.04.20. 10:09

Az EB szerint még nem született végleges döntés Románia második kifizetési kérelméről

Illusztráció

Forrás: energie.gov.ro

Agerpres

Az Európai Bizottság (EB) még vizsgálja az uniós helyreállítási mechanizmus keretében Románia által benyújtott második kifizetési kérelmet - közölték szerdán az EB képviselői. A tájékoztatás értelmében az EB még nem hozott végleges döntést Románia második kifizetési kérelmével kapcsolatban, „folytatódik a konstruktív párbeszéd” a román hatóságokkal.
Az EB azt követően közölte ezt, hogy az európai beruházások és projektek minisztériuma kedden bejelentette, Románia lezárt egy újabb fejezetet az összesen 2,81 milliárd euróról szóló második kifizetési kérelemről folytatott párbeszédben.
A román minisztérium tájékoztatása szerint tisztázásra vár még az országos helyreállítási terv (PNRR) 129-es és a 133-as számú célkitűzése - legalább 100 MW új elektrolizáló kapacitás telepítéséről szóló szerződések aláírása, illetve nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésre vonatkozó szerződések aláírása -, amelyekhez 143 millió eurós támogatás van hozzárendelve.
A tárca illetékesei hozzátették, a vonatkozó uniós szabályzat értelmében a második kifizetési kérelemben szereplő összegből 2,67 milliárd euró kifizetése jóváhagyható, a fennmaradó 143 millió eurót pedig a két mérföldkő teljesítésének megállapítása után kaphatja meg az ország, legtöbb hat hónapon belül. Románia már kidolgozott egy akciótervet ennek a két célkitűzésnek a teljesítésére - szögezték le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában