Külügy

2023.03.20. 18:19

Újabb pénzügyi támogatást küld Románia a földrengés sújtotta Törökországnak és Szíriának

Agerpres

Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn Brüsszelben részt vett a földrengés sújtotta törökországi és szíriai lakosságot támogató nemzetközi adományozói konferencián, amelyen bejelentette, hogy Románia újabb összeggel, összesen 1,3 millió euróval támogatja a két országot - közölte az AGERPRES hírügynökséggel a külügyi tárca.
A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság és az EU Tanácsának svéd elnöksége által szervezett konferencia lehetőséget teremtett a nemzetközi közösség számára, hogy egyesítse erőit a két országban előállt súlyos humanitárius válság kezelése, valamint a helyreállítás és újjáépítés támogatása érdekében.
A román külügyminiszter megerősítette, hogy Románia kész támogatni a két állam katasztrófa sújtotta lakosságát és az újjáépítési munkálatokat.
Felidézte, hogy Románia elsőként küldött segítséget a február 6-i pusztító földrengés helyszínére. Ennek kapcsán megemlítette a Románia és Törökország közötti stratégiai partnerséget és a két ország közötti szoros, emberi és intézményi szintű kapcsolatokat.
Mevlüt Çavuţođlu török külügyminiszter köszönetet mondott román kollégájának a Romániától kapott gyors és számottevő segítségért, amelyet a török és a szíriai népnek küldött. Utóbbi kapcsán a szíriai tartós békét szolgáló politikai megoldást sürgette a meglévő ENSZ-kezdeményezésekre alapozva. A miniszter megismételte, hogy támogatja az ENSZ különmegbízottjának erőfeszítéseit és a 'step-by-step' kezdeményezés előmozdítását.
A konferencián tett bejelentés értelmében Románia egyrészt 600.000 euró humanitárius segélyt küld, amelyet egyenlően osztanak el a két ország lakosságának támogatására, másrészt további 700.000 eurót a Törökországban szükséges helyreállítási munkálatokra.
Románia korábban már több mint 43 tonna segélyszállítmányt - sátrakat, lakhatási eszközöket, ruhaneműt, élelmiszert -, valamint tíz tonna elengedhetetlenül fontos gyógyszert küldött Szíria földrengés sújtotta régióiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában