Schengeni csatlakozás

2022.12.08. 17:47

Iohannis: Ausztria sajnálatos és megalapozatlan magatartása kockára teszi az európai egységet és kohéziót

Forrás: Facebook

Agerpres

Klaus Iohannis szerint mélységesen igazságtalan Romániával és az állampolgáraival szemben, hogy Ausztria ellenkezése miatt nem született konszenzus csütörtökön az ország felvételéről a schengeni térségbe. Az államfő sajtónyilatkozata szerint Románia kedvező döntést érdemelt volna, és ezt támasztják alá a schengeni kritériumok teljesítését megvizsgáló szakértői csoportok legutóbbi értékelései is.
„Egyetlen tagállam úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja ezeket a realitásokat, és megakadályozza az egyöntetű európai döntést, ami érthetetlen az egész Európai Unió számára. Ausztria sajnálatos és megalapozatlan magatartása (...) azzal a kockázattal jár, hogy aláássa az európai egységet és kohéziót, amelyre olyan nagy szükségünk van, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben” - olvasható az elnöki hivatal honlapján közzétett sajtónyilatkozatban.
Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is felelősségteljesen, eltökélten és jóhiszeműen fog fellépni az Európai Unió belső biztonságának megerősítéséért, ahogyan eddig is tette. Ugyanakkor köszönetet mondott valamennyi tagállamnak és az Európai Bizottságnak, amelyek - elismerve Románia érdemeit az EU külső határainak védelmében és az európai projekt megerősítésében - támogatták az ország schengeni csatlakozását. Iohannis szerint Romániának továbbra is stratégiai célja marad a csatlakozás a belső határellenőrzés nélküli térséghez. „(...) Románia nem torpan meg! A schengeni csatlakozás stratégiai célunk, és nem állunk meg, amíg el nem érjük” - zárta sajtónyilatkozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában