Energia

2022.12.08. 20:02

Bende Sándor: Akár meg is tízszereződhet a következő években az áramtermelő-fogyasztók termelési kapacitása

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Adottak az anyagi és jogi feltételek ahhoz, hogy a villamosenergia-hálózatra csatlakoztatott termelő-fogyasztók (prosumerek) áramtermelési kapacitása akár meg is tízszereződjön a következő öt évben, és elérje a 3000 megawattot - jelentette ki egy csütörtöki szakmai rendezvényen a képviselőház ipari szakbizottságának elnöke, Bende Sándor.
Az RMDSZ politikusa elmondta, nem tartja diszkriminatívnak a prosumerek megadóztatását abban a formában, ahogy ez a Hivatalos Közlönyben megjelent. Emlékeztetett arra, hogy az intézkedést tartalmazó sürgősségi rendelet egy uniós irányelvet ültetett át a hazai jogrendbe. Ez a direktíva megengedő módon fogalmaz: előírása szerint a tagállamok megadóztathatják a prosumerek áramtermelését. Az átültetésekor azonban tévedésből az előírás abban a formában került be a sürgősségi rendeletbe, hogy a kormány adót vet ki ezekre a termelőkre - magyarázta. Hozzátette, hogy ezt a hibát kijavították, és a Hivatalos Közlönyben már az uniós irányelvben szereplő formában jelent meg a 'napfényadó' bevezetésének a lehetősége.
Bende Sándor emlékeztetett arra is, hogy a prosumerek megadóztatásához több feltételnek is kell teljesülnie. Az egyik az, hogy az áramtermelési kapacitásuknak el kell érnie az ország termelési kapacitásának a legkevesebb 8 százalékát. „Mi még messze állunk ettől” - jelentette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában