Nyílt levél

2022.12.09. 17:05

A CNA rosszallását fejezte ki az osztrák belügyminiszternek a román újságírókkal szembeni megnyilvánulása miatt

Forrás: Facebook/CNA

Agerpres

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) pénteken nyílt levelet küldött Adelheid Folie bukaresti osztrák nagykövetnek, amelyben rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a Románia csatlakozása ellen leadott voksa után távol tartatta magától a román újságírókat, miközben más újságíróknak interjút adott.
„Az audiovizuális kommunikáció területén a közérdek garantálójaként és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog tiszteletben tartását biztosító testületként a CNA nemtetszését fejezi ki amiatt, hogy az osztrák belügyminiszter, Gerhard Karner testőrök segítségével távol tartotta a román újságírókat, miközben a közelben más újságíróknak adott interjút. A felvételek, amelyeket egész Európa láthatott tegnap, 2022. december 8-án, miután Ausztria Románia schengeni övezethez való csatlakozása ellen szavazott, azt sugallják, hogy a sajtót veszélyként kezelik” - olvasható a testület pénteki közleményében.
A CNA képviselői úgy vélik, hogy „bármilyen nehéznek is bizonyul egy-egy politikai pillanat, a sajtónak lehetőséget kell kapnia arra, hogy megszólaltassa a közhivatali tisztségeket betöltő személyeket”. A CNA szerint ez a gesztus szembemegy a demokratikus értékekkel, a sajtó szabadságával, amit az Európai Unió alapértékként kezel, és sérti ugyanakkor a román állampolgároknak a korrekt tájékoztatáshoz való jogát. „A román állampolgároknak joguk van a tájékoztatáshoz, és nem hagyhatják őket figyelmen kívül. A CNA tagjai szolidaritásukat fejezik ki a Brüsszelben akkreditált újságírókkal, és remélik, hogy mivel ezen a szinten precedens nélküli esetről van szó, ez egyedülálló is marad. A Tanács meggyőződése, hogy az osztrák állam elutasítja az ilyen magatartást, és tiszteletben tartja a román állampolgárok megfelelő tájékoztatáshoz való jogát” - fogalmaz közleményében a CNA.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában