„Elfogadhatatlan”

2022.11.04. 19:58

Kelemen Hunor: Elfogadhatatlannak tartjuk és határozottan visszautasítjuk az agressziót

Erdon-összeállítás

FRISSÍTÉS!

Elfogadhatatlannak tartja és elutasítja az RMDSZ elnöke a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, Parászka Boróka ellen irányuló agressziót. Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésben ismertette alakulata álláspontját az üggyel kapcsolatban. Ezekben a napokban egy erdélyi újságírót fenyegettek meg halálosan. Az álláspontunk világos, nem változott az elmúlt 32 évben: függetlenül attól, hogy kiről van szó, polgárról, politikusról, újságíróról, bármilyen közszereplőről, elfogadhatatlannak tartjuk és határozottan visszautasítjuk az ellene irányuló agressziót! fogalmazott. A szövetségi elnök hozzátette, ugyanezt a magatartást és kiállást várják el másoktól is. A verbális agresszió kérdésében, amelyet gyakran tettlegesség szokott követni, nincs árnyalt kép. Az agressziót nem lehet meg- vagy félremagyarázni. Akkor sem, ha szűk körben hangzik el egy újságíró ellen, akkor sem, ha politikusokat akarnak akasztani a székely zászló kifüggesztése miatt nyomatékosította.

Nicolae Ciucă miniszterelnök „a demokratikus értékek elleni súlyos támadásként” értékelte a román közrádió marosvásárhelyi szerkesztőségének munkatársa, Parászka Boróka elleni fenyegetéseket, ugyanakkor felkérte az illetékes intézményeket, hogy éljenek a törvény által biztosított hatáskörükkel a média képviselőinek védelme érdekében.
A kormány Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben a miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte és elítélte a marosvásárhelyi újságírót ért fenyegető nyilatkozatokat.
„Az újságírók szabad véleménynyilvánításhoz való joga a jogállamiság alapfeltétele és a demokrácia alapvető értéke. Felszólítom az illetékes állami intézményeket, hogy a törvény által biztosított hatáskörükkel élve védjék meg az újságírókat és vonják felelősségre a gyűlöletbeszéd terjesztéséért felelős személyeket” – fogalmazott.
A Román Rádiótársaság (SRR) is állásfoglalást adott ki az ügyben. Pénteki sajtóközleményében a SRR felidézi a magyar Mi Hazánk Mozgalom egyik képviselőjének sepsiszentgyörgyi nyilatkozatát, amelyben Parászka Borókára utalva azt mondta, „ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk”. A magyar politikus a közlemény szerint azt is mondta, hogy „folyamatban van a székelység és a magyarság elcigányosodása”, ugyanakkor más romaellenes és antiszemita kijelentéseket is tett az eseményen.
A rádió vezetősége állásfoglalásában a demokrácia és a jogállamiság alapértékei elleni súlyos támadásként értékelte a kijelentéseket, hozzátéve, hogy a faji tisztaságot sürgető nyilatkozatoknak nincs helyük egy demokratikus és toleráns országban. „A Román Rádiótársaság határozottan elítél minden erőszakra buzdító, szélsőséges és manipulatív magatartást, és elhatárolódik minden ilyen megnyilvánulástól” – fogalmaztak.
Korábban a Maros megyei rendőrség bűnügyi osztálya közölte, hogy hivatalból vizsgálatot indított a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjének a Marosvásárhelyi Rádió munkatársával kapcsolatban tett kijelentései ügyében.

A MÚRE állásfoglalása

Az erdélyi magyar közbeszédben példátlanul súlyos kijelentésre ragadtatta magát egy magyarországi politikai párt képviselője. Bartha Barna, a Mi Hazánk párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője antiszemita, rasszista kijelentései mellett egy ismert erdélyi magyar újságíró felakasztásának a lehetőségéről beszélt egy nyilvános rendezvényen, méghozzá a bérbeadó jóhiszeműségével visszaélve egyik történelmi egyházunk sepsiszentgyörgyi ingatlanában.

A gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elhatárolódik az elhangzottaktól. A fizikai erőszak minden formája mellett, a szóbeli megfélemlítést is elutasítjuk.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) éppen ezekben a napokban szólította fel világszerte a hatóságokat az újságírók elleni bűncselekmények megfelelő kivizsgálására és elítélésére.

Erőszakmentes közbeszédet Erdélyben, a politikában és a médiában egyaránt!

Marosvásárhely, 2022. november 3.

A MÚRE Igazgatótanácsa és Becsületbírósága

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában