Románia

2022.09.28. 16:13

Elfogadták az orosz antivírus szoftverek használatát tiltó törvénytervezetet

Illusztráció

Agerpres

A szenátus szerdán első házként elfogadta a kormány által kezdeményezett törvénytervezetet, amely megtiltja az Orosz Föderációból származó antivírus szoftverek beszerzését és használatát az állami intézményekben.

A jogszabályjavaslatot 108 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a felsőház.

A tervezet indoklása szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a szakemberek megállapították, hogy az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek veszélyforrást jelentenek, ezért a kormány a törvénytervezet révén megóvja ezektől a hazai állami informatikai rendszereket.

A törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül a már beszerzett és/vagy felinstallált orosz vírusirtókat eltávolítják az állami informatikai rendszerekből a kutatási, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, a kiberbiztonsági igazgatóság, a román hírszerző szolgálat (SRI) és a különleges távközlési szolgálat (STS) segítségével.

A tiltás ideiglenes jellegű: az Ukrajna ellen intézett orosz invázió ideje alatt hatályos, mindaddig, amíg alá nem írnak a felek egy békeszerződést vagy állandó tűzszüneti megállapodást, amely szavatolja Ukrajna területi integritását.

A törvénytervezetet döntő házként a képviselőház vitatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában