Prognózis

2022.07.14. 12:29

Az EB felfelé módosította a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Bizottság (EB) a korábban közölt 2,6 százalékról 3,9 százalékra módosította csütörtökön közzétett nyári jelentésében a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, elsősorban az első negyedévben jegyzett meglepően jó ütemű, 5,2 százalékos bővülés hatására.

A jövő évre vonatkozó prognózist azonban lefelé módosította az EB, míg előző jelentésében a román gazdaság 3,6 százalékos növekedését vetített előre 2023-ra, most csak 2,9 százalékos növekedéssel számol, tekintve, hogy európai uniós és globális szinten is lassul a bővülés üteme.

A növekedés fő mozgatórugói a magánfogyasztás és a beruházások lesznek idén és jövőre is, míg a nettó export visszaveti a bruttó hazai terméket (GDP) és növeli a külkereskedelmi hiányt - áll a jelentésben. Az inflációs mutatókat szintén felfelé módosította az EB, Románia esetében erre az évre 11,1 százalékos, jövőre 7,2 százalékos pénzromlással számol. A tavaszi előrejelzésben még 8,9, illetve 5,3 százalékos inflációt valószínűsítettek.

Az EB nyári jelentésében leszögezik, Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja továbbra is negatívan hat az EU gazdaságára, és a tavaszi előrejelzéshez képest alacsonyabb növekedési és magasabb inflációs pályára állítja azt.

A Bizottság előrejelzései szerint az uniós gazdaság 2022-ben 2,7 százalékkal, 2023-ban pedig 1,5 százalékkal fog növekedni. Az euróövezetben 2022-ben 2,6 százalékos növekedés várható, amely 2023-ban 1,4 százalékra mérséklődik. A prognózis szerint az éves átlagos infláció 2022-ben az euróövezetben 7,6 százalékos, az EU egészében 8,3 százalékos történelmi csúcson tetőzik, majd 2023-ban 4 százalékra, illetve 4,6 százalékra csökken.

Az Európai Bizottság minden évben két átfogó előrejelzést (tavaszi és őszi), valamint két időközi előrejelzést (téli és nyári) tesz közzé. Az időközi előrejelzések az aktuális év és a következő év éves és negyedéves GDP-jére és inflációjára terjednek ki, és valamennyi tagállamra vonatkozó, valamint uniós és euróövezeti szintű összesített adatokat tartalmaznak. Az EB következő előrejelzése a 2022. őszi gazdasági előrejelzés lesz, amelyet a tervek szerint 2022 novemberében tesznek majd közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában