Látogatás

2022.06.16. 21:17

Iohannis: határozottan elítélem, hogy Oroszország fegyverként használja az ukrán gabonaexport blokádját

Klaus Iohannis államfő elítélte, hogy Oroszország fegyverként használja az ukrán gabonaexport blokádját, és a gabonakivitelt elősegítő tengeri folyosó kialakítását támogató "államszövetséget" szorgalmazott csütörtökön Kijevben.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A román elnök közös sajtótájékoztatót tartott az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Emmanuel Macron francia államfővel, Olaf Scholz német kancellárral és Mario Draghi olasz kormányfővel.

Mint hangsúlyozta, megbeszélésükön az Oroszország által fegyverként használt ukrán gabonaexportról és a helyzet lehetséges megoldásairól is tárgyaltak. Elmondta, a román hatóságok mindent megtesznek, hogy exportútvonalakat biztosítsanak az ukrajnai gabona számára.

"Az orosz invázió kezdetétől több mint egymillió tonna ukrajnai gabona tranzitját biztosította a konstancai kikötő. Emellett a két ország közötti újabb határátkelők nyitásán és a széles nyomtávú vasútvonalak helyreállításán is dolgozunk" - fogalmazott. Iohannis ugyanakkor szorgalmazta, hogy az érintett szereplők bevonásával hozzanak létre egy "államszövetséget" a gabonaexportot elősegítő fekete-tengeri folyosó kialakítására irányuló nemzetközi erőfeszítések támogatására.

Az államfő beszélt arról is, hogy meg kell kezdeni az előkészületeket Ukrajna újjáépítésére. "Valamennyien egyetértettünk abban, hogy az Európai Unióra fontos szerep hárul e tekintetben, és hatékony eszközökre lesz szükségünk" - nyomatékosította.

Iohannis alapvető fontosságúnak nevezte, hogy az Európai Tanács jövő heti ülésén megadják az uniós tagjelölti státuszt Ukrajnának, a Moldovai Köztársaságnak és Grúziának. "Nincs idő tétovázni. Partnereinknek szükségük van arra, hogy hosszú távon több támogatást nyújtsunk nekik, hogy segítsük őket ellenállóképességük kialakításában és abban, hogy szembe tudjanak nézni a kihívásokkal, legyenek azok hagyományosak vagy hibridek" - fogalmazott.

A román államfő ugyanakkor szolidaritását fejezte ki az ukrán néppel, kiemelve, hogy a továbbiakban is számíthatnak Románia támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában