Tartozás

2022.05.16. 15:38

Romániának ki kell fizetnie legalább 60 millió eurót az Európai Űrügynökséggel szembeni tartozásból

Forrás: Facebook

Agerpres

Romániának ki kell fizetnie "legalább 60 millió eurót" az Európai Űrügynökséggel (ESA) szemben felhalmozott tartozásból - nyilatkozta hétfőn a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

Sebastian Burduja a Román Űrügynökség által szervezett konferencián elmondta, Románia jelenleg csaknem 100 millió euróval tartozik az Európai Űrügynökségnek, mivel 2017 és 2019 között egyedüli tagországként nem fizette be a hozzájárulását. Októberig "legalább 60 millió eurót" kellene törleszteni a tartozásból - tette hozzá a tárcavezető, hangsúlyozva, keresik ennek a módját, igyekeznek olyan megoldást kell találni, amely nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt.

A miniszter szerint ez a hozzájárulás valójában "egy rendkívül jövedelmező befektetés Románia számára", és nem érti, hogy miért maradtak el a befizetések 2017 és 2019 között. Emiatt felfüggesztették Románia szavazati jogát a szervezeten belül, a tagországok közül egyedüliként - állítja. Az ESA-programokhoz még hozzáférésük van a romániai szakembereknek, "de nem tudhatjuk, meddig lesz ilyen elnéző az Európai Űrügynökség" - tette hozzá Burduja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában