Román-portugál kapcsolatok

2022.05.19. 13:29

Románia és Portugália közötti védelmi együttműködési megállapodást írtak alá

Forrás: Facebook

Agerpres

Vasile Dîncu román és Helena Carreiras portugál védelmi miniszter csütörtökön Bukarestben aláírta a Románia kormánya és a Portugál Köztársaság kormánya közötti védelmi együttműködési megállapodást.

A védelmi minisztérium arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy ez a megállapodás hozzá fog járulni egyrészt a két ország közötti kétoldalú védelmi együttműködés, másrészt pedig a NATO és az EU keretében megvalósuló együttműködés megerősítéséhez, megteremtve ezzel a román-portugál kapcsolatok megszilárdításának feltételeit, amelyek mind európai, mind szövetségi szinten konvergens célkitűzéseken alapulnak.

A dokumentum aláírására Antonio Costa portugál miniszterelnök romániai látogatásának alkalmával került sor.

A dokumentum aláírásának apropóján a két védelmi miniszter megbeszélést folytatott a Fekete-tenger térségének biztonsági helyzetéről, az Ukrajna ellen intézett orosz agresszióról, a NATO elrettentő és védelmi szerepének megerősítéséről a fekete-tengeri övezetben, valamint a kétoldalú kapcsolatok különböző aspektusairól - tájékoztat a minisztérium.

Nicolae Ciucă: EU- és NATO-tagállamként Románia és Portugália számíthat egymás támogatására

Az Európai Unió és a NATO tagállamaiként Románia és Portugália számíthat egymás támogatására, és kiváló együttműködést tudnak kialakítani - jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök portugál hivatali kollégájával, Antonio Costával közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatóján.

Ciucă beszámolója szerint a két miniszterelnök a NATO keleti szárnyán megvalósuló elrettentő és védelmi pozíció megerősítésére irányuló együttműködésről folytatott megbeszélést.

A kormányfő említést tett a két ország közötti védelmi együttműködési megállapodásról, amelyet a két védelmi miniszter, Vasile Dîncu és Helena Carreiras írt alá, és amelynek első alapköve az F-16-os vadászgépek megvásárlása volt. Ciucă kifejtette, ez a program nem ért véget a repülőgépek Romániába érkezésével, hanem műszaki, ipari együttműködés formájában folytatódik.

A két miniszterelnök közös aggodalmának tárgya a ukrajnai orosz invázió, a tárgyaláson felmerült, hogy a helyzet súlyosbodhat, ha az orosz katonai erők folytatják az offenzívát Odessza térségében. A román kormányfő ismertette portugál hivatali kollégájával az Ukrajnának nyújtott romániai támogatást, és hangsúlyozta: támogatja, hogy Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia "a saját érdemei alapján haladhasson az európai integráció útján".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában