Megállapodás

2022.05.19. 12:01

Portugália miniszterelnöke: támogatjuk Románia csatlakozását a schengeni övezethez

Forrás: Facebook

Agerpres

A romániai látogatáson lévő portugál miniszterelnök kijelentette bukaresti sajtótájékoztatóján, hogy országa támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását. Antonio Costa köszönetet mondott a Portugáliában élő román közösségnek pozitív hozzáállású beilleszkedéséért és az ország fejlődéséhez való hozzájárulásáért.

"Kétségtelenül támogatjuk Románia csatlakozását a schengeni övezethez, és reméljük, hogy ez a csatlakozás megkönnyíti majd a Portugáliában élő románok utazását, valamint a cseréket országaink és népeink között" - mondta Antonio Costa a román miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A két ország védelmi minisztere megállapodást írt alá a román-portugál védelmi együttműködésről. Ennek kapcsán a portugál kormányfő kijelentette, az elmúlt években kiváló tapasztalatokat szerzett a kétoldalú védelmi együttműködés terén, amire a legjobb példa az F16-os repülőgépek beszerzésére közösen kidolgozott program; a védelmi miniszterek által most aláírt megállapodással katonai szinten is elmélyül az együttműködés. Costa utalt a portugál fegyveres erők romániai küldetésére is, hangsúlyozva, hogy a NATO minden szövetséges ország területét megvédi.

"Nagy megtiszteltetés fegyveres erőink számára, hogy Romániában teljesíthetik azt a NATO által ránk bízott feladatot, hogy megerősítsük a védelmi és elrettentő képességet a NATO keleti részén, egy olyan időszakban, amikor Európának szembe kell néznie az Oroszország részéről jövő támadó magatartással, a nemzetközi jog megsértésével és Ukrajna barbár lerohanásával" - mondta Portugália miniszterelnöke, hozzátéve, nincs kétsége afelől, hogy az Európa legnyugatibb részén levő Portugália számára Romániánál kezdődik a biztonsági határ. "Határaink védelme nemcsak országhatáraink, hanem minden egyes szövetségesünk határainak védelmét is jelenti. Fegyveres erőink valamennyi NATO-ország határait védik. Biztosan hozzá fogunk járulni mindannyiunk védelméhez, mindannyiunk biztonsága javulni fog, és képesek leszünk biztosítani a békét Európában" - jelentette ki Antonio Costa. Portugália miniszterelnöke hangsúlyozta, a háborúnak véget kell vetni, meg kell óvni az emberi életeket, valamint Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában