Románia

2022.05.05. 16:07

Az USR újabb tervezetet nyújt be a parlamentbe a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy újabb törvénytervezetet terjeszt majd a parlament elé a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről, miután az alkotmánybíróság (CCR) csütörtökön alaptörvénybe ütközőnek ítélt egy erről szóló jogszabályt. Az USR szerint a taláros testület döntése "arculcsapás mindazok számára, akik egy életen át becsületesen dolgoztak és hozzájárultak a nyugdíjalaphoz, most mégis alig tudnak egyik napról a másikra megélni".

"Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon és még nagyon sokan mások visszanyerik ezt a tisztességtelen kiváltságot az alkotmánybírák jóvoltából, akik közül többen maguk is különnyugdíj kedvezményezettjei" - fogalmaz közleményében az alakulat.

Az USR ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă rámutatott, pártja nem adja fel a különnyugdíjak elleni harcot, Cristian Seidler képviselő pedig bejelentette, hogy újabb jogszabálytervezetet fognak benyújtani a parlamentbe "úgy, hogy a CCR ne tudja alkotmányellenesnek nyilvánítani azt".

A közleményben megjegyzik, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíjának sorsáról döntő alkotmánybírák között egykori törvényhozók is vannak: Valer Dorneanu, Marian Enache és Varga Attila.

Az alakulat rámutat, várják a CCR döntésének indoklását, hogy kiderüljön, miért ítélték alkotmányellenesnek a törvényt, amelyet parlamenti elfogadásakor a Nép Ügyvédje is megvizsgált, és nem találta alaptörvénybe ütközőnek.

"Addig is azonban egy dolog biztos: a törvényhozók különnyugdíja ismét havi több mint 1 millió eurós lyukat üt az állami költségvetésen. A nyugdíjba vonult volt parlamenti képviselők és szenátorok ismét havi 5-6 ezer lejben részesülnek alig néhány évnyi mandátumért. Azok, akiknek több mandátumuk is volt, havi 14-15 ezer lejt kapnak. Mindeközben Romániában az átlagnyugdíj mindössze 1800 lej" - áll az USR közleményében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában