Románia

2022.04.03. 10:33

Dîncu: A NATO-csatlakozással a legerősebb biztonsági garanciát szerezte meg Románia

Vasile Dîncu

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő 18 évvel ezelőtti csatlakozással biztonságának legerősebb garanciáját szerezte meg Románia - hangsúlyozta Vasile Dîncu védelmi miniszter vasárnap Kolozsváron, a NATO romániai napja alkalmából tartott eseményen.

 

Rámutatott, Románia tagja a világ legerősebb politikai-katonai szövetségének, ami a jelenlegi biztonsági helyzetben különleges jelentőséggel bír. Az olyan értékeken alapuló közösségként, mint a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság, a NATO mélyreható átalakulásokat hozott a román társadalomban. "Így 2004 áprilisa úgy marad meg az ország történelmében, mint az a pillanat, amikor a román zászló először lobogott a NATO főhadiszállásán, az a pillanat, amikor a románok megértették a szövetség alapító szerződésében foglalt kollektív védelem fogalmát: Mindenki egyért, egy mindenkiért!" - fogalmazott. Hozzátette, e fogalom még nagyobb jelentőséggel bír most, amikor könyörtelen háború dúl az ország szomszédságában.

 

A miniszter beszélt arról is, hogy a NATO-csatlakozás fontos változásokat hozott a hazai katonai struktúrák tekintetében is, az országnak mára komoly szakmai tapasztalattal rendelkező hadserege van, amely számos hadszíntéren gyakorolhatta képességeit. A Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta Románia folyamatosan hangsúlyozta a keleti szárny megerősítésére irányuló intézkedések fontosságát, "és a szövetség reakciója minden alkalommal pozitív volt, így ma Romániában egy teljes és állandó biztonsági architektúra áll rendelkezésünkre" - nyomatékosította.

 

Hozzátette, a NATO továbbra is számíthat Romániára a stratégiai védelem fejlesztésére irányuló közös erőfeszítésekben. "Ugyanakkor Románia számára a NATO jelenti a legerősebb biztonsági garanciát, amelyre támaszkodhatunk e szomorú időkben. A NATO Románia, Románia a NATO!" - zárta beszédét Dîncu a kolozsvári Gemina 4. gyalogsági hadosztály főhadiszállásán tartott ceremónián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában