Kibertámadás

2022.04.29. 12:40

A Killnet hackercsoport vállalta magára a péntek reggeli kibertámadást

Illusztráció

Agerpres

A Killnet hackercsoport vállalta magára a péntek reggeli kibertámadást, amelynek következtében átmenetileg elérhetetlenné vált a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet, az állami vasúttársaság és az OTP Bank honlapja – közölte az AGERPRES hírügynökséggel az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).

„A mai napon több elosztott szolgáltatásmegtagadásos (DDoS) támadás érte romániai közintézmények és magánszervezetek honlapjait. A támadók a gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro és otpbank.ro weboldalakat vették célba azzal a szándékkal, hogy több forrásból érkező, hatalmas forgalommal történő terhelés révén elérhetetlenné tegyék ezeket. A támadást a Killnet kiberbűnözői csoport vállalta magára egy Telegram kommunikációs csatornán, és azzal indokolta, hogy a román állam Ukrajnát támogatja az Oroszországgal való katonai konfliktusban” – írta az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).

Az intézmény nyilvánosságra fogja hozni a támadáshoz köthető IP-címek listáját.

„Ismételten hangsúlyozzuk a megfelelő kiberbiztonsági intézkedések szükségességét a weboldalak és a kiberinfrastruktúrák védelme érdekében” – írják. Egy ehhez használható kiberbiztonsági útmutató elérhető az igazgatóság honlapján.

A kormány péntek reggel közölte, hogy DDoS típusú kibertámadás érte a gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro és bizonyos pénzintézetek honlapját.

2022. március elsején az orosz Killnet hackerei közzétettek egy videót, amelyben azt állítják, hogy feltörték az Anonymous csoport weboldalát, amely kiberháborút hirdetett Oroszország ellen.

Az Anonymous csoport február 25-én hirdetett kiberháborút Oroszország ellen Ukrajna lerohanása miatt. Ezt követően a csoport feltörte az orosz állami hírügynökség, valamint több kiadvány honlapját. A csoport a kiadványok weboldalain olyan üzeneteket tett közzé, amelyek Oroszország ukrajnai katonai műveletének befejezésére szólítottak fel. Az üzenetek akkor jelentek meg, amikor valaki megpróbált hozzáférni ezekhez az oldalakhoz.

Az erre reagáló, Killnet által közzétett videóban azt állítják, hogy az internet tele van hamis információkkal, és hogy 'ami a világban történik, annak előbb-utóbb meg kellett történnie', és mindezért az Egyesült Államok, az Európai Unió és a jelenlegi ukrajnai vezetés a felelős. „Ne félj, Oroszország, senki és semmi nem fenyegethet” – üzente a hackercsoport.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!