Költői kérdés

2022.03.28. 13:05

Ludovic Orban: Oroszország nem folytat kémtevékenységet Romániában?

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

Oroszországnak a NATO-val és az EU-val szembeni ellenséges magatartását az orosz hírszerzés nyugati demokratikus országokban kifejtett kémtevékenységének az erősödése bizonyítja - véli Ludovic Orban. A Facebook-oldalán hétfőn közzétett bejegyzésében a független parlamenti képviselő kifejtette: az orosz kémtevékenység fokozódását az utóbbi időszakban a nyugati országokból kémkedés gyanúja miatt kiutasított orosz diplomaták igen nagy száma mutatja.

 

A politikus emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben a NATO nyolc, idén pedig az Egyesült Államok összesen 39 orosz diplomatát utasított ki. Hasonló döntéseket hozott korábban Olaszország, Németország, Hollandia és Ausztria is - írta bejegyzésében.

 

Hozzátette: ennél jóval nagyobb számú orosz diplomatát utasítottak ki közép-kelet-európai államokból, Csehországot például a prágai orosz nagykövetség 70 beosztottjának kellett elhagynia. Ezek mellett Bulgária, Szlovákia, Lengyelország és a balti országok összesen több tucat orosz diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek az ukrajnai háború kezdetétől. "Ez azt bizonyítja, hogy az oroszok kémtevékenysége a NATO keleti szárnyán volt a legintenzívebb" - véli Ludovic Orban.

 

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel szemben Románia az utóbbi egy évben csak egy orosz diplomatát utasított ki az országból, a bukaresti nagykövetség katonai attaséjának helyettesét tavaly áprilisban. "Inkább költői kérdés: Oroszország nem folytat kémtevékenységet Romániában?" - zárta bejegyzését a képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában