Románia

2022.03.30. 12:01

A nemzeti kisebbségek védelméről szóló javaslatot nyújtott be Biró Rozália

Forrás: Facebook

Agerpres

 

A nemzeti kisebbségek védelméről szóló javaslatot nyújtott be Biró Rozália az Európa jövőjéről szóló konferencia március 24-26. között Strasbourgban tartott plenáris ülésén. Erről szerdai sajtótájékoztatóján számolt be az RMDSZ parlamenti képviselője. A politikus elmondta, hogy mintegy 50 millió uniós polgár tartozik valamelyik őshonos nemzeti és nyelvi kisebbséghez, ennek ellenére a konferenciára eddig beérkezett ajánlások egyike sem terjed ki rájuk. Hozzátette: szerinte hiba lenne figyelmen kívül hagyni ezeknek a közösségeknek a jogait.

 

Tájékoztatása szerint Biró Rozália Strasbourgban azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy az EU-nak ki kell dolgoznia az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét szolgáló jogszabályokat. "Úgy gondoljuk, hogy a kulturális, nyelvi és etnikai sokszínűség nagy értéke az Európai Uniónak. Ezt az Európai Unió alapelvei is rögzítik, de sajnos, bár létezik egy nyelvi charta, ezt nem tartják tiszteletben, pedig tiszteletben kell tartani. És úgy véljük, hogy egy ilyen ajánlásra szükség van" - jelentette ki a képviselő.

 

A képviselőház külügyi bizottságának elnöki tisztségét betöltő politikus elmondta, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia kéthetente tart plenáris ülést Strasbourgban. Ezeken az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek, a kormányok, az uniós intézmények, a regionális és a helyi hatóságok, a civil társadalom és a szociális partnerek képviselői vesznek részt. Biró Rozália elmondta, a múlt hétvégi plenáris ülésén olyan javaslatok is elhangzottak, amelyeket az RMDSZ képviselőjeként elfogadhatatlannak tart. Például az, hogy törvényhozói hatáskörrel ruházzanak fel uniós struktúrákat vagy korlátozzák a vétójog intézményét. A képviselő közölte az is, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia a végéhez közeledik, a következő plenáris ülést április 8-9-én tartják Strasbourgban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában