Konfliktus

2022.02.26. 16:04

Kormányszóvivő: Románia lezárja a légterét az oroszországi repülők előtt

Forrás: g4media.ro

Agerpres

 

Románia lezárja a légterét az orosz légitársaságok és repülőgépek előtt - jelentette be szombaton a kormányszóvivő. Dan Cărbunaru az orosz-ukrán katonai konfliktus nyomán előállt helyzetet kezelő kormányzati munkacsoport döntéseit ismertette sajtónyilatkozatában. A szóvivő elmondta, a légtér lezárása azt jelenti, hogy az oroszországi repülők nem használhatják Románia légterét és nem szállhatnak le a romániai repülőtereken. Ez az intézkedés a szombati nap folyamán érvénybe lép - tette hozzá. Dan Cărbunaru közölte azt is, hogy Románia kivonul a Nemzetközi Befektetési Bankból. 

 

Egy órával a kormányszóvivő sajtónyilatkozata után a Román Polgári Légiközlekedési Hatóság közölte: szombaton 15 órától az oroszországi repülők nem hatolhatnak be a román légtérbe. Ez alól kivételt képeznek a humanitárius és a sürgősségi járatok.

 

Moszkva válaszlépése: Oroszország lezárja légterét a romániai légitársaságok előtt

 

Válaszként a román hatóságok lépésére szombaton Oroszország is bejelentette, hogy lezárja légterét a romániai légitársaságok előtt, írja a Reuters. A Román Polgári Repülési Hatóság korábban bejelentette, hogy szombaton 15 órától lezárta a román légteret az Orosz Föderációban bejegyzett légitársaságok menetrendszerinti járatai előtt. Az EU tagállamai közül Románia mellett eddig Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária jelentette be, hogy nem engedi be a légterébe az oroszországi repülőket. 

 

Bővítik a határrendészet személyzetét a román-ukrán határátkelőkön

 

Bővítik a határrendészet személyzetét és átszervezi a határforgalmat a román-ukrán határátkelőkön a belügyminisztérium - közölte szombaton a kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint a román-ukrán határátkelők parancsokságát ezentúl a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek látják el, a határátkelőkön pedig pufferzónákat, várakozóhelyeket, valamint élelmiszer- és vízellátó pontokat hoznak létre az Ukrajnából érkező személyek számára.

 

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 14 ezer ukrán állampolgár tartózkodik Romániában. Csütörtök éjféltől péntek éjfélig 14.188 ukrán állampolgár érkezett Romániába, 7298-an közülük pedig már el is hagyták az országot. A Romániában tartózkodó ukrán állampolgárok közül eddig 54-en kértek menedékjogot. Dan Cărbunaru elmondta, hogy a román ukrán-határátkelőkön melegített sátrakat állítanak fel a rokonaikra, barátaikra várakozó ukrán állampolgároknak, a segélyszervezeteknek és a sajtónak is. Emellett a helyhatóságok tömegközlekedési eszközökkel elszállítják a határátkelőktől azokat az ukrajnaiakat, akik a határ túloldalán hagyták a járművüket és gyalog léptek be Romániába.

 

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy a szombattól a magánszemélyek, a vállalkozások és a civil szervezetek a kormány honlapján erre a célra létrehozott platformon tehetnek felajánlásokat az ukrajnai menekültek támogatására. A segélyek eljuttatását a miniszterelnöki kancellária koordinálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában