Kompenzálás

2022.01.25. 21:16

Kilowattóránként 80 bani az új árplafon a villamos energia és 31 bani a földgáz esetében

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány az energiaárakat korlátozó és a drágulást kompenzáló új intézkedésekről - jelentette be a kabinet keddi ülése után az energiaügyi miniszter.

Forrás: economia.net

Agerpres

Virgil Popescu tájékoztatása szerint február elsejétől fogyasztástól függetlenül a villamos energia esetében az eddigi 1 lejes árplafont 80 banira, a földgáz esetében a 37 banis árplafont 31 banira csökkentik kilowattóránként a háztartási fogyasztók számára. Emellett a havonta 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát elhasználó háztartási fogyasztóknak 68 banit, a havonta 300 köbméternél kevesebb földgázt elhasználó fogyasztóknak pedig 0,22 banit kell fizetniük kilowattóránként.

A tárcavezető közölte: az intézmények, civilszervezetek és az ipari fogyasztók nagy része számára a villamos energia esetében 1 lejes, a földgáz esetében 37 banis árplafont vezettek be. Ez az intézkedés nem terjed ki a nagy ipari energiafogyasztókra, amelyek a 81-es számú kormányrendeletbe foglalt, az Európai Bizottság által is jóváhagyott állami támogatásban részesülnek.

Virgil Popescu emlékeztetett arra, hogy a nagy ipari fogyasztók energiaszámláinak kifizetését tavaly 130 millió euróval segítette az állam, a kormány pedig jelenleg tárgyal az Európai Bizottsággal a támogatási rendszer módosításáról. Emlékeztetett arra is, hogy az árplafon bevezetése a távhőt előállító hőerőművekre (CET) sem terjed ki, ezeket a vállalatokat más formában támogatja az állam.

 

Bírság

Virgil Popescu energiaügyi miniszter arról számolt be a keddi kormányülés után, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) az eddigi 50.000 lej helyett ezentúl 200.000 lejig terjedő bírságot szabhat ki az árkorlátozásról és a drágulás kompenzálásáról szóló rendelet előírásait figyelmen kívül hagyó szolgáltatókra. A tárcavezető közlése szerint az energiaszolgáltatók kötelesek visszavonni és kijavítani a jogsértően kiállított számlákat.

Virgil Popescu elmondta azt is, hogy az árkorlátozásról és a drágulás kompenzálásáról szóló, kedden elfogadott új sürgősségi rendelet visszamenőleg nem alkalmazható. "Azt akartam, és beszéltünk is erről, hogy novemberre és decemberre is alkalmazzuk ezt a rendeletet. Sajnos ma ismét megkérdeztem a kormányülésen, és az igazságügyi miniszter válasza egyértelmű volt: nem alkalmazhatjuk visszamenőleg" - mondta az energiaügyi miniszter.

 

Válasz

Virgil Popescu energiaügyi miniszter azt üzente a lemondását követelő Dacian Cioloş USR-elnöknek, hogy más országokban is magasak az energiaárak, így akár Emmanuel Macron francia államfő lemondását is követelhetné. "Dacian Cioloş kérhetné Macron úr lemondását is, mert az árak ott is magasak. Én már jó ideje nem kommentálom Cioloş úr nyilatkozatait" - mondta kedd esti sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

A miniszter egy konkrét példával szemléltette az árkorlátozásról és az energiadrágulás kompenzálásáról szóló, kedden elfogadott új sürgősségi kormányrendelet hatását. E szerint az a fogyasztó, aki eddig 500 lejt fizetett 500 kilowattóra villamos energiáért (1 lejt kilowattóránként), most valamivel több mint 300 lej körüli összeget fog fizetni ugyanekkora energiamennyiségért. Ez annak köszönhető, hogy az áram esetében az árplafont 80 banira csökkentették, és emellett kompenzálás is jár: a havonta 500 kilowattóránál kevesebb áramot elhasználó háztartási fogyasztóknak 68 banit kell fizetniük kilowattóránként.

Popescu azt is kifejtette, hogy "normális piaci körülmények között" a hatóságoknak az energiatakarékosságot kell bátorítaniuk, de "jelenleg nincsenek normális piaci körülmények", és a mostani 'ingadozó árak' mellett a kormánynak kötelessége segíteni a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában