Közös felhívás

2022.01.17. 21:29

Az energiaáraknak a 2020 decemberi szinten való maximálását kéri

Agerpres

Közös felhívással fordult a kormányhoz négy munkáltatói és öt szakszervezeti szövetség, kérve az energiaáraknak a 2020 decemberi szinten való maximálását - tájékoztatott hétfői közleményében az egyik aláíró szervezet, a Kis és Közepes Magánvállalkozások Országos Tanácsa.

A kormányfőnek címzett nyílt levél aláírói követelik, hogy a kabinet sürgősségi eljárással fagyassza be a villamos energia és a földgáz árát a 2020 decemberi szinten, legalább egy évre.

A kezdeményezők rámutatnak, tudatában vannak annak, hogy a válság nemzetközi szintű, de úgy vélik, a romániai áremelkedések jelentősen meghaladják a globális átlagot, rendkívül nehéz helyzetbe sodorva mind a polgárokat, mind az ország gazdaságát.

Az aláíró szervezetek felsorolják azokat az okokat is, amelyek meglátásuk szerint a jelenlegi helyzethez vezettek: a romániai energiapiac liberalizációja egybeesett a világjárvánnyal, amely szintén nemzetközi energiaválságot idézett elő; a liberalizációt szabályozó jogszabályok hiánya; a megelőző jellegű ellenőrzési mechanizmusok hiánya.

Ha egy évre befagyasztanák a villamos energia és a földgáz árát, időt lehetne nyerni arra, hogy a szociális partnerekkel közösen korrigálják a vonatkozó jogi keretet, kiegészítsék olyan szabályozásokkal, amelyek révén elejét lehet venni egy esetleges gazdasági és társadalmi válságnak - nyomatékosítják. Emellett követelik egy munkacsoport létrehozását, amelynek legtöbb egy hónapon belül ki kellene dolgoznia a Románia energetikai biztonságát szavatoló közép- és hosszú távú megoldásokat, amelyeket aztán a politikai pártok és a társadalmi partnerek is felvállalnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában