Koronavírus

2021.12.02. 13:23

FRISSÍTVE | Omikron variánssal fertőződhetett meg két, Dél-Afrikából érkezett személy

 'Alapos a gyanú' arra, hogy a koronavírus omikron variánsával fertőződött meg két személy a Dél-Afrikából hazahozott román állampolgárok közül – közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön megerősítette, amit az egészségügyi tárca korábban már közölt: „nagy a valószínűsége” annak, hogy a Dél-Afrikából hazahozott, pozitív koronavírustesztű személyek a vírus omikron variánsával fertőződtek meg. Hangsúlyozta azonban, hogy a fertőzöttek tünetmentesek, és 14 napig elkülönítésben lesznek, megfigyelés alatt.

A minták szekvenálásának eddigi adatai több mutációt is kimutattak már a vírusban, de meg kell várni a folyamat végét, hogy biztosan tudni lehessen, az omikron variánsról, vagy egy más törzsről van szó, mondta sajtónyilatkozatában Rafila. Véleménye szerint azonban 'nagy a valószínűsége, hogy az omikronról van szó, pontosan azért, mert ez egy sok mutációval rendelkező törzs'.


 

Kedden 46 román állampolgárt szállítottak haza Dél-Afrikából a román hatóságok, három személy koronavírustesztje pozitív volt. Mintáik szekvenálása több napig tart, de az első tesztek szerint 'alapos a gyanú', hogy ketten közülük az omikron variánssal fertőződtek meg – tájékoztatott a minisztérium.

A tárca közölte azt is, hogy mindhárom fertőzött személy teljes körűen be van oltva. Mindegyikük tünetmentes, egészségi állapotuk jó, jelenleg megfigyelés alatt tartják őket.

Ezek is érdekelhetik