Tesztelés

2021.11.11. 16:21

Kormányprogram: a járvány megfékezését célzó intézkedésekről egyeztettek

A koronavírus-járvány megfékezését célzó azonnali intézkedésekről, többek között a teszteléshez való hozzáférés bővítéséről egyeztettek csütörtökön a kormányprogram egészségügyi fejezete kapcsán a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ tárgyalóküldöttségei – számolt be az újságíróknak a parlamentben Alexandru Rafila.

A PSD képviselője elmondta, a találkozón elhangzott, hogy több mint ezerrel lehetne növelni a tesztelési központok számát, de hozzáférhetőbbé is kellene tenni a lakosság számára a szűrést. Emellett tárgyaltak arról, hogy a járvány esetleges ötödik hullámára való felkészülés részeként bővíteni kell a járóbeteg-ellátást és támogatni a Covid-betegség kezeléséhez használt gyógyszerek hazai gyártását.

Rafila szerint a járóbeteg-ellátás bővítésével csökkenthető a nyomás a kórházakon. Emlékeztetett: a szakemberek szerint azért olyan magas a romániai kórházakban a páciensek elhalálozási aránya, mert a betegek túl késő jelentkeznek vizsgálatra, amikor már nem lehet rajtuk segíteni.

A PNL alelnöke, Nelu Tătaru beszámolója szerint a kormányprogram egészségügyi fejezetéről szóló csütörtöki tárgyalásokon a járvány megfékezését célzó azonnali intézkedések mellett egyeztettek arról a javaslatról is, hogy a koronavírusteszt elvégzése a közalkalmazottak számára 60 napig legyen ingyenes.

Újságírói kérdésre elmondta, adatokat kértek a pénzügyminisztériumtól arról, hogy lenne-e költségvetési keret a közalkalmazottak két hónapig tartó ingyenes tesztelésére.

Nelu Tătaru magyarázata szerint ez az intézkedés a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése kapcsán merült fel. A 60 nap ugyanis időt adna arra, hogy az egészségügyi minisztérium, a parlament és a szakmai szervezetek egyeztessenek a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvényről.

Ezek is érdekelhetik