körgyűrű

2021.11.05. 15:32

Elsőfokon megnyerték a köröstárkányiak a pert

A nagyváradi székhelyű Bihar Megyei Bíróságon alapfokon a Köröstárkányért Közösségi Egyesület megnyerte azt a pert, melyet a Bihar Megyei Tanács két olyan határozata ellen indított, melyek a településen élő gazdálkodó családok szempontjából előnytelen nyomvonalú belényesi körgyűrű megépítésével kapcsolatosak. Az önkormányzat fellebbez a döntés ellen.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A leendő belényesi körgyűrű nyomvonala a köröstárkányiak földjein, kertészetein, körülbelül 140-150 gazda összesen több mint kétszáz parcelláján haladna keresztül a megyei tanács liberális vezetésének elképzelése szerint. Az ominózus két határozatot még júliusban fogadta el a megyei önkormányzati képviselő-testület úgy, hogy egyedül csak az RMDSZ-frakció szavazott ezek ellen, miközben a PNL-sek és a szociáldemokraták igenekkel voksoltak. Az egyik az Országos Autópálya és Közútkezelő Társasággal megkötött partnerségről szól, a másiknak a tárgya pedig a kisajátításoknak a megkezdése- a bírósági döntés értelmében ezeknek a végrehajtását felfüggesztik mindaddig, míg jogerős ítélet születik az ügyben.

Mint annak idején lapunk is beszámolt róla, közvetlenül a tanácsülés előtt az érintettek tüntetést szerveztek a megyeháza előtt. „Azt kérjük, segítsenek, ehelyett keresztbe tesznek nekünk! Ne tegyétek tönkre a gyermekeink jövőjét!”- lehetett olvasni a transzparenseken, miközben többen a demonstrálók közül fütty- és dudaszóval, illetve hangos kiabálással is jelezték nemtetszésüket. Az elégedetlenség tulajdonképpeni fő oka az, hogy ellehetetlenül a megélhetésük, „szétzúzzák” a földjeiket, tönkre teszik őket a körgyűrű megépítésével. A helyiek körülbelül 90 százaléka ugyanis zöldségtermelésből él, a tervezett kisajátításokkal azonban elveszítik a földjeiket, nem tudják többé használni a fóliasátraikat. Elmondásuk szerint az illetékesek közül senki sem kereste meg őket, vagy kérte ki a véleményüket. A 2018-ban zajlott állami kisajátítások alanyait sem kártalanították mindezidáig, akik pedig anno elköltöztették a melegházaikat, most hirtelen arra ébredtek, hogy az új kisajátítási folyosónak is az útjában vannak. Ugyanakkor várhatóan nőni fog a közúti forgalom a településen belül, ami környezetszennyezéshez vezethet. A módosított nyomvonal gazdasági szempontból sem indokolt, mert több híd és átjáró építését feltételezi.

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ-frakció elnöke a nyári plenáris ülésen elhangzott felszólásában felidézte, hogy korábban három variáns létezett, a napirendi pontok közt előforduló változat egy régebbi, melyet ismét elővettek. A másik kettőnek a nyomvonala senkit sem zavarna, hiszen legelőn, illetve katonai területen haladna keresztül. Megjegyezte azt is: a kormány évekkel ezelőtt már végrehajtott kisajátításokat, és közben a korábban kijelölt nyomvonalon egy szennyvíztisztító épült. A megye most átvette a terelőút építését, mely kikerüli ezt a telepet, ami azt jelenti, hogy újabb kisajátítások várhatóak- csak magánszemélyek esetében legalább 7 hektárt érint ez a történet. A kérdés az: ha már egyszer kisajátítottak területeket erre a célra, akkor mi lesz azokkal a területekkel, melyek nem teljesítik a küldetésüket, visszakapják-e ezeket a tulajdonosok vagy sem? És különben is, törvényes-e, hogy egy már kisajátított nyomvonalba beépítenek egy szennyvíztisztítót? Ha ugyanis igen, akkor elvileg a megye valamennyi terelőútja veszélyben lehet, ha valaki úgy dönt, hogy odaépít valaki. Ha pedig illegális, ki a felelős ezért?- tette fel a költői kérdéseket.

Mikló Ernő, a Köröstárkányért Közösségi Egyesület vezetője lapunknak pénteken elmondta, hogy következnek még azoknak az ugyanezzel kapcsolatos pereknek a tárgyalásai is, melyeket azért indítottak egy ügyvéden keresztül, mivel megítélésükben a megyei tanács jogtalanul döntött a kisajátításokról, ugyanis ezek országos érdekeltségűek, vagyis csak a kormány vehet el földeket, illetve törvény szerint duplán nem lehet kisajátítani. „Nem értem, hogy Ilie Bolojan mire írt ki tendert, ha nem rendelkezik a szükséges földterülettel”- fogalmazott, arra utalva ezzel, hogy a viharosra sikeredett tanácsülés óta eltelt időszakban a Bihar Megyei Tanács közzétette október 8-án a közbeszerzések elektronikus rendszerében (SEAP) a belényesi körgyűrű kivitelezésére vonatkozó tenderfelhívását. A projekt becsült költségvetése 317 millió lej és 330 millió lej közt mozog, a megvalósítási időszak 18 hónap a munkálatok elkezdésétől számítva. Árajánlatokat december 13-ig lehet tenni. A kiírás szerint a beruházás keretében épül három felüljáró, és egyenként több mint 700 méter hosszú két völgyhíd is. A műszaki terv a dokumentáció részét képezi, és amennyiben a versenytárgyalás problémamentes lezajlik, a munkálatok jövő tavasszal elkezdődhetnek és 2023 végéig be kell, hogy fejeződjenek. A kerülőút 7,33 kilométer hosszú lesz, és menetirányonként egysávos. A finanszírozást európai uniós vissza nem térítendő támogatásokból biztosítják, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2014-2020 keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában