Kormányalakítás

2021.11.18. 19:14

Ciolacu: Jövő csütörtökig új kormánya lesz Romániának

Megegyeztünk a kormányprogramban, jövő csütörtökig Romániának új kormánya lesz – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) folytatott csütörtöki kormányalakítási tárgyalások végén.

„Mint tudják, két miniszterelnök-jelölt van, egy a PNL, egy a PSD részéről. Még nem született döntés arról, hogy ki veszi át a rotációs rendszerben első körben a kormányfői tisztséget” – mondta Ciolacu a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, a felek egyetértettek abban, hogy ha az egyik párt kapja a kormányfői tisztséget, akkor a másikat megilleti a pénzügyminiszteri poszt.

Közölte azt is, hogy a minisztériumokat a koalíciót alkotó pártok politikai súlya szerint fogják elosztani, és törekedni fognak a minisztériumok jelenlegi számának a megtartására.

Arra a kérdésre, hogy a PNL, a PSD és az RMDSZ egyetlen közös miniszterelnök-jelöltet javasol-e majd az államfőnek, Ciolacu így válaszolt: „Egy olyan politikai megállapodást próbálunk tető alá hozni, amelyben világosan leírjuk, hogy ki a miniszterelnök, és hogyan zajlik a rotáció, melyik az az időpont, amikor váltani kell. Úgy emlékszem, ez május 30-án lesz, másfél év múlva”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában