Sajtótájékoztató

2021.10.12. 14:35

Orban: Nem szavaznék bizalmat a második Cîţu-kormánynak

Nem szavazna bizalmat Florin Cîţunak, ha később az államfő ismét a jelenlegi ügyvivő miniszterelnököt kérné fel kormányalakításra – jelentette ki kedden Ludovic Orban.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a képviselőház elnöke kifejtette: nem tud támogatni egy olyan politikust, akinek a bizalmi indexe tíz százalék alá csökkent, és aki csak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kialkudott szavazatokkal tudna parlamenti többséget szerezni. „Cîţu nem megoldás, nem képes parlamenti többséget maga mögé felsorakoztatni, ezt minden épeszű ember tudja” – jelentette ki.

Ludovic Orban elmondta, tárgyalni fog Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnökkel, de szerinte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének a jó szándékai ellenére semmi esélye nincs megkapni a kormánya beiktatásához szükséges parlamenti szavazatokat.

A Nemzeti Liberális Párt volt elnöke beszámolt arról is, hogy egy ideje már nem hívják meg a PNL vezetőségének üléseire, és nem is áll szándékában részt venni, mert ez számára a nemzeti érdek elárulásával érne fel. Arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e kilépni a PNL-ből és új pártot létrehozni, Orban kijelentette: egyre kevésbé érzi a magáénak a liberálisok új vezetőinek döntéseit, de kilépni csak akkor fog, ha meggyőződött arról, semmi esély sincs már az általa jónak tartott irányba vinni az alakulatot.

Ezek is érdekelhetik