Elismerés

2024.05.09. 16:22

Díjakat adtak át a Partiumi Keresztény Egyetem napja alkalmából

Az elmúlt évekhez hasonlóan a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen ezúttal is megrendezték az Egyetem napját, amely által a felsőoktatási intézmény megalakulásának évfordulóját ünneplik. A csütörtök délelőtti rendezvényen az egyetem három oktatója részesült elismerésben.

Fotó:  A szerző felvétele

János Piroska

Az egyetem amfiteátrumában összegyűlt hallgatókat, egyetemi oktatókat és vendégeket Szomor Abigél egyetemi lelkész köszöntötte,  az Efézusiakhoz írt levél 3:14–20. verseit olvasva fel, illetve imában kérve a lelkek megerősítését. Dr. Maior Enikő rektorhelyettes beszédében megfogalmazta: „Az egyetemalapítást minden esetben megelőzte a nyitott szemmel járás képessége. Ezt történt itt, a Partiumban is, amikor felmerült egy magyar nyelvű felsőoktatási intézmény születésének gondolata. Amikor egyetemről beszélünk, az első asszociációnk egy olyan szellemi fellegvár víziója, amely képes a tudásátadásra, a tudományos igényességre, képes egy helyre gyűjteni a különböző szakterületeken eredményeket elért tudós oktatókat, de hosszútávon ható ereje mégis abban áll, hogy intellektuális erőtérré válik, amely motivál, ahova a tudomány iránt érdeklődő fiatalok kerülnek be, hogy néhány év után ismeretekkel, a világra való rákérdezés új módszereivel távozzanak. (…) Legyen a mai nap az elért eredmények megünneplésének ideje, hogy holnap új célokkal, motiváltan építkezhessünk tovább” – mondta Maior Enikő.

Grezsa Csaba főkonzul felszólalásában rámutatott: életünk döntések sorozata, és fontos, hogy ezen döntések mögött mindig vállalások, bátorságok legyenek, illetve értékközpontúság jellemeze ezeket. „Ha ezeket megtesszük, akkor azt hiszem, hogy jól fogunk tudni dönteni. Ezek a vállalások azok, amelyek teljessé tesznek minket” – fogalmazott, megszólítva a fiatalokat. A Partiumi Keresztény Egyetem deklaráltan is olyan értékeket közvetít, amelyek Magyarország alaptörvényében is megjelennek, ezért felelősségének érzi jelen lenni ezen az eseményen – tette hozzá, megemlítve az olyan eszméket, mint az oktatás szabadsága, az anyanyelven való tanulás lehetősége.

Forrás: PKE


Az ünnepség során átadták a Kiváló oktató- és a Partiumi Keresztény Egyetemért-díjakat. Kiváló oktató-díjban részesült dr. Pásztor Rita adjunktus, a Humántudományi Tanszék helyettes vezetője, valamint dr. Bökös Borbála adjunktus, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja, a Partiumi Keresztény Egyetemért-díjat pedig dr. Balázs Géza professzornak ítélték oda.

Forrás: PKE


Az áldozócsütörtökön megtartott ünnepi délelőtt során a jelenlevők két előadást hallgathattak meg: dr. Rácz Attila, a Marosvásárhelyi 2-es Számú Pszichiátriai Klinika főorvosa Spiritualitás és tudomány című előadásában test és lélek kapcsolatáról, a lelki egészség megőrzéséről, az iránytűként alkalmazható értékrendszerekről beszélt, míg dr. Balázs Géza Spiritualitás és a nyelv címmel tartott előadást, mely során többek között elhangzott: a nyelvhasználat által élményközösséget alkotunk, egy baráti beszélgetés is örömcserévé válhat, de nyelv nélkül nem lenne kulturális evolúció sem. A rendezvényen Brugós Anikó székely, bukovinai és csángó népdalokat énekelt.

Forrás: PKE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában