Kormánykoalíció

2021.10.20. 15:39

Ludovic Orban Florin Cîţu lemondását kéri az PNL éléről

Ludovic Orban liberális párti parlamenti képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnöke a jelenlegi pártelnök, Florin Cîţu lemondását kéri az alakulat éléről, mivel véleménye szerint akadályozza pártjának a politikai tárgyalásokban való részvételét.

„Nyilvánosan felkérem Florin Cîţut, hogy mondjon le a PNL elnöki tisztségéből. Bebizonyította, hogy nyomokban sincs meg benne a felelősségérzet, hogy vakon végrehajtotta a kapott parancsokat anélkül, hogy figyelembe vette volna ezeknek a Romániára gyakorolt drámai következményeit. Florin Cîţu a nyilvánvaló akadálya annak, hogy a PNL részt vegyen a válság feloldását célzó észszerű megoldásokat kereső politikai tárgyalásokban. Cîţuval együtt pedig távoznia kellene mindenkinek, aki támogatta őt” – jelentette ki Orban szerdán a parlamentben.

A volt PNL-elnök ugyanakkor felszólította Klaus Iohannis államfőt is, hogy hagyjon fel „a kicsinyes politikai civakodásokkal”, és ne erőltessen döntéseket a liberális párt vezetőségére. Hozzátette, akár az is helyénvaló lenne, hogy az államfő lemondását kérje, azonban nem teszi, mert tudja, hogy hiábavaló lenne. Véleménye szerint továbbra is a kormánykoalíció újraélesztése jelentené a legjobb megoldást Románia számára.

Szerinte a PNL-nek olyan miniszterelnök-jelöltet kell állítania, aki közigazgatási és politikai tapasztalattal rendelkezik, és nem csupán a párt tagjai, de a koalíciós partnerek körében is tiszteletnek örvend, és tényleg képes egy jól működő kormányt vezetni, amely gyors megoldásokat tud nyújtani az ország súlyos problémáira.

„Ha vannak még értelmes emberek a PNL-ben, megkérem őket, hogy vegyenek részt a megoldás keresésében. A PNL nem várhatja tovább, hogy Iohannis válassza ki a miniszterelnök-jelöltet. A PNL-nek statútumának megfelelően kell kijelölnie kormányfőjelöltjét” – szögezte le Orban.

Ezek is érdekelhetik