Programajánló

2024.05.09. 13:55

32. Festum Varadinum: hétvégi rendezvények

Fotó: Nagy Noemi

ERDON-összeállítás

Május 10., péntek 9 óra – Lázár Ervin mesedélelőtt a 11. Számú Általános Iskolában.
11 óra – Fényjáték – képzőművészeti kiállítás a római katolikus püspöki palotában. A színházi fotózást követően a művészeti líceum képzőművészet és műépítészet szakos diákjai festett vagy rajzolt kompozíciókat készítettek, a fotókból és képekből kiállítást szerveznek. 
13.30 óra – Ady-kincskereső az Ady Endre Líceumban.
15 óra – Bemutatkozik a BÉMER Fizikai Érterápia a Léda-házban.
15 óra – Majális a várban.
17 óra – Varadinum-mozi: Hat hét. A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Helyszín a Cinema Palace.
18 óra – Minő csodás kevercse rossz s nemesnek. A nő, méregből s mézből összeszűrve. Fráter Erzsébetről, a tragikus sorsú Múzsáról és Az ember tragédiájáról tart előadást Bodóczi Erzsébet magyartanárnő a Léda-házban. Madách Imre és Fráter Erzsébet szerelme, házassága, majd válása méltán foglalkoztatta az irodalomtörténészeket és az olvasókat is. Fráter Erzsébet nemcsak felesége, hanem Múzsája is volt a nagy írónak. Ez a tragikus sorsú nő Nagyváradon lelt örök nyugalomra. Közreműködnek: Oláh Anikó-Katalin bábszínész, Boros Beatrice zeneszerző, énekes, zongorista, karvezető, Thurzó Sándor-József brácsaművész és a PMNYE kórusa.
19 óra – „Folyton valami új izgat s érdekel”. Móricz titkai és kudarcai. A Holnap Kulturális Egyesület és a PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi tanszéki csoportja szeretettel vár mindenkit május 10-én, pénteken este 19 órától a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumba egy vetítéssel egybekötött előadásra, ahol Móricz Zsigmond monográfusával, prof. dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténésszel beszélget az íróról dr. Boka László irodalomtörténész, egyetemi docens. Házigazda: Simon Judit. Az esten Móricz páratlan életműve mellett szó lesz a második kiadást megért monográfiáról, a nem kevésbé érdekes életútról és annak titkairól, a szerző Erdély-kapcsolatáról, valamint az utóbbi évtizedek Móricz-adaptációiról is.
18 óra – Stevie Ker-koncert a várban.
18 óra – Országos Csillagszerző Matematikaverseny.
19 óra – Parno Graszt-koncert a várban.
20 óra – Rius and Band-koncert a várban.
21 óra – Edda-koncert a várban.
22 óra – DJ Szatmári feat Szakos Andi a Gekko Pub & Bánya Klubban.

Május 11., szombat, 9 órától majális a várban.

9 óra – Iskolák majálisa.
10 óra – Óvodások majálisa.
9.30 – Utak, célok, állomások! – közösségi családi futás és beszélgetés Lubics Szilvia ultrafutóval a várban.

10 óra – XIX. Barangolás Európában vetélkedő kisiskolások számára a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

10 óra – XII. Dr. Mózes Károly-díjátadó a váradi polgármesteri hivatal dísztermében. A Dr. Mózes Károly-díjat 2011-ben alapította Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter. Az elismerés a Nagyváradi Egészségügyi Iskola alapítója, A betegellátás technikája (az úgynevezett „Ápolók Bibliája”) című könyv szerzője emlékére lett létrehozva, melynek jelentősége az ápolói munka elismerése. Dr. Mózes Károly a nagyváradi önkormányzat díszpolgára is.
10 óra – Ajándék Bibliák szétosztása a várban.
10 óra – REdit Senior Örömtánc flashmob a Szent László téren.
11 óra – Ludas Matyi – bábszínház a várban.
13 óra – Egyről – Kettőre, Szociális vársarok. Egy segítő beszélgetést nyújtó találkozó, ahol szociális szakemberek segítenek egyről a kettőre lépni megválaszolatlan szociális kérdésekben. Jelen lesz Szántó Ildikó szociális szakember, aki több mint 25 éve dolgozik a szociális ágazatban, a gyermekvédelemtől egészen a fogyatékkal élők juttatásáig felmerülő érdeklődési területekre, kérdésekre válaszol. Tájékoztatást ad, információt nyújt a szociális ellátásokról, ügyintézések menetéről, jogosultsági feltételekről a betegek és hozzátartozóik részére.
17.45 óra – XIX. Barangolás Európában vetélkedő kisiskolások számára, díjkiosztó ünnepség a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.
18 óra – Zoltán Erika-koncert a várban.
19 óra – Péterfy Bori & Love Band-koncert a várban.
20 óra – eMStreet-koncert a várban.
21 óra – T. Danny-koncert a várban.
22 óra – DJ Cooky a Gekko Pub& Bánya Klubban.
22 óra – Moszkva Live Koncert: Painkiller Party.
22.30 óra – Flame Flowers – tüzes show a várban.

Május 12., vasárnap 9 óra – Örömfőzés a várban.

10.30 óra – Vitéz László – Malombonyodalom. Bábszínház a várban. Vitéz László kétségkívül a magyar színházi kultúra egyik legszínesebb, legelevenebb alakja. Piros sapkáját, palacsintasütőjét, jellegzetes szófordulatait egyaránt ismerik kicsik és nagyok. Velünk él, de sosem öregszik meg. Legismertebb hőstetteit az elátkozott malomban hajtotta végre: legyőzött ott szellemet, ördögöt, sőt még a halált is. De vajon mi történik, ha ezek az alvilági figurák visszatérnek, és erősebbek, mint valaha? Kihez fordulhat Molinári bácsi? Ki képes újra megtisztítani a malmot? Természetesen Vitéz László! Ha nagy a baj, csak előveszi a palacsintasütőjét, és már kezdődhetnek is az új kalandok… Játssza: Baditz Dávid. Az előadást 3 éves kortól ajánlják.
11 óra – Ünnepi istentiszteletet az evangélikus-lutheránus templomban, melyen dr. Köllő Gábor nyárádremetei plébános hirdeti az igét. Kulturális műsorral szolgálnak a művészeti líceum diákjai, majd szeretetvendégség lesz.
16 óra – Bíró Eszter – Gyerekdalok – koncert a várban.
17 óra – Varadinum díjátadó gála – Ünnepi előadás a színházban. A Varadinum Alapítvány minden évben díjat ad át azoknak, akik abban az évben kimagaslóan vettek részt a fesztivál megszervezésében. Egy különdíjat, mint mindig, Debrecen önkormányzata ajánl fel. A résztvevőket a gála végeztével ünnepi előadásra várják.
18 óra – Anyák napi istentisztelet – Gyerekkórussal a baptista templomban.
18 óra – Soroglya-koncert a várban.
19 óra – Bagossy Brothers Company-koncert a várban.
20.15 óra – Rockstars Not Dead-koncert a várban.
21 óra – ByeAlex- és a Slepp-koncert a várban.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A további programokról, illetve az esetleges változásokról a festumvaradinum.ro, illetve a facebook.com/varadinum oldalakon lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában