Eurómilliárdok

2020.07.21. 10:41

Orban: Románia annyi pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint eddig még soha

Az elkövetkező években Románia annyi pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint eddig még soha, közel 80 milliárd eurót – jelenetette ki Ludovic Orban miniszterelnök a keddi kormányülés elején.

„Több napi parázs vita és tárgyalás nyomán az Európai Tanács meghozta az európai állampolgárok által várva várt döntéseket. Iohannis elnök úr erőfeszítései révén az elkövetkező években Románia annyi pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint eddig még soha, közel 80 milliárd eurót. Most, hogy a döntés megszületett, fel kell gyorsítanunk az EU 2021-2027-es költségvetéséhez kapcsolódó partnerségi megállapodás előkészítéséhez szükséges valamennyi eljárást” – mondta Orban.

Klaus Iohannis államelnök kedden bejelentette, hogy Románia közel 80 milliárd euróban fog részesülni az európai alapokból. Ezt az összeget például kórházak, iskolák építésére, az infranstruktúrák fejlesztésére, illetve a gazdaság újjáépítésére lehet felhasználni.

„A négy napon és négy éjszakán át tartó nagyon bonyolult viták és tárgyalások nyomán sikerült Romániának egy lenyűgőző összeget megszerezni: 79,9 milliárd eurót az európai projektekre. Arra fogjuk használni ezt a 80 milliárdot, hogy újraépítsük az infrastruktúrát Romániában, hogy kórházakat, iskolákat építsünk, hogy korszerűsítsük a nagy közrendszereket. Az összeg jelentős részét pedig a gazdaság újraindítására, fellendítésére fogjuk használni” – jelentette ki Iohannis Brüsszelben, az Európai Tanács csúcstalálkozójának végén.

Hozzátette, az Orban-kormány már év eleje óta dolgozik a 2021-2027-es uniós költségvetés tervezetének a gyakorlatba ültetéséért.

„Ezt a legrövidebb időn belül befejezik, hogy készen állhassunk a megvalósításra. Másrészt már jó ideje dolgozunk a gazdaság újraindításának projektjén, amelyet be fogunk mutatni az Európai Bizottságnak, hogy megkaphassuk a gazdaság fellendítésére szánt uniós alapokat” – mutatott rá Iohannis.

„Ez egy szép eredmény” – mondta még Iohannis a finanszírozás összegével kapcsolatban.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában