Közös sajtótájékoztató

2020.05.26. 13:39

Aurescu: Ki kell lépni a provokációk és konfrontációk logikájából

Ismét a bizalom és kölcsönös tisztelet kell hogy meghatározza a román-magyar viszonyt – hangsúlyozta kedden Bogdan Aurescu román külügyminiszter, aki ugyanakkor visszafogottságra és józan gondolkodásra intett.

Fotó: BORSOS MATYAS

A Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter bukaresti látogatását követő közös sajtótájékoztatón Aurescu rámutatott, „ki kell lépni a provokációk és konfrontációk logikájából”, Románia egy konstruktív, civilizált, modern, pragmatikus és európai román-magyar kapcsolat felépítését szorgalmazza. „Azon kell lennünk, hogy ismét a bizalom és a kölcsönös tisztelet határozza meg a kétoldalú kapcsolatot” – fogalmazott, hozzátéve, Románia azt szeretné, hogy a két ország viszonyát az 1996-ban aláírt alapszerződés, illetve a 2002-es stratégiai partnerségi szerződés elvei határozzák meg. „Ezért visszafogottságra, józan gondolkodásra szólítunk fel, valamint egy valódi stratégiai partnerség és jószomszédi viszony kiépítése melletti elköteleződésre, ami a COVID-19 okozta válság negatív hatásai közepette még fontosabbá válik” – nyomatékosította.

Bogdan Aurescu azt mondta, az elmúlt időszak „feszültségei” ellenére a román külügyminisztérium tartózkodott a reakcióktól, az igazi partnerségi viszony ugyanis „a feszültség fokozásának mindenáron való elkerülését feltételezi”, különösen a válságos időszakokban.

A román tárcavezető hozzátette, „kényes időszakra” időzítette bukaresti látogatását a magyar külügyminiszter, mivel tíz nap választ el a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójától, amely eltérő jelentőséggel bír a két ország számára.

Aurescu szerint a magyar fél azzal tudná jelét adni a konstruktív viszonyulásra való hajlandóságának, hogy az elkövetkező időszakban a Romániába látogató magyar hivatalosságok nem tesznek „a stratégiai partnerség szellemével ellentétes kijelentéseket”, illetve tiszteletet tanúsítanak a romániai alkotmányos rend iránt. „Bárminemű ilyen nyilatkozat a trianoni szerződés évfordulójának megünneplése vagy az erről való megemlékezés kapcsán csak rontana a kétoldalú kapcsolatokon, és mi ezt nem szeretnénk” – nyomatékosította. A történelmi tényeket lehet eltérő módon értékelni, de túl kell lépni ezen az eltérő szemléleten és a jövőbe kell nézni – tette hozzá Bogdan Aurescu.

Borítóképünkön: Szijjártó Péter (balról) és Bogdan Aurescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában