Autonómia

2020.04.29. 21:23

Iohannis: Az autonómia kérdésének nincs helye a román parlamentben

 Klaus Iohannis tudomásul vette, hogy a szenátus elutasította Székelyföld autonómiastatútumát, és megjegyezte: az ehhez hasonló törvénykezdeményezéseknek nincs mit keresniük a román parlamentben – írja az Államelnöki Hivatal szerda esti közleményében.

Romanian President Klaus Iohannis speaks to the audience on November 10, 2019 at the headquarters of the rulling National Liberal Party (PNL) in Bucharest. - Romania's pro-Europe President Klaus Iohannis has taken a big lead in the first round of the country's presidential election on Sunday, according to two exit polls. The exit polls, issued shortly after voting ended at 1900 GMT, showed Iohannis with 39 percent of the vote and indicated that in the second round of the election he would likely face former Social Democrat prime minister Viorica Dancila, on 22.5 percent. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Daniel MIHAILESCU

„Románia elnöke rámutat arra, hogy az ilyen jogalkotási javaslatok elsősorban a magyar közösségnek ártanak, és olyan mesterséges feszültségeket teremtenek a társadalomban, amelyek fokozódhatnak. Az ilyen törvénykezdeményezések, amelyek sértik az alkotmányos rendet, soha többé nem kellene hogy a román parlament napirendjére kerüljenek!” – fogalmaz a dokumentum.

A közlemény szerint Klaus Iohannis elnök „határozott beavatkozásának hiányában”, aki „felhívta a figyelmet a román demokrácia stabilitását veszélyeztető jogszabály súlyára, a szenátus ma nem utasította volna nagy többséggel el ezt a rendkívül veszélyes és alkotmányellenes tervezetet, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) felelőtlen cinkosságával hallgatólagosan elfogadott az alsóház.”

Borítóképünkön: Klaus Iohannis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában