Forradalom és szabadságharc

2022.03.22. 15:00

Petőfi Sándor-szavalóverseny Margittán

Hajas Anna

 

A Horváth János Társaság (HJT) az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója, valamint a Petőfi-év alkalmából március 12-én körzeti Petőfi-szavalóversenyt rendezett. A szervezést már hónapokkal ezelőtt elkezdték, ezért esett a választás az online formára. A járványügyi könnyítések után már nem volt mód átszervezni oly módon, hogy fizikai jelenléttel történjen. Ez nem okozott különösebb gondot, hiszen a társaság sikeresen szervezte online formában szavalóversenyeit az utóbbi években. Az esemény főszervezői Szőke Ferenc HJT-elnök, Fügedy Anikó-Erzsébet tanítónő, HJT-alelnök és Szatmári Annamária tanárnő, HJT alapító tag voltak. A főtámogató a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapítványhoz benyújtott pályázaton keresztül.

 

A versenyre 86 szavaló jelentkezett be tíz településről. Margittán kívül ugyanis Albis, Berettyószéplak, Érbogyoszló, Érszőllős, Monospetri, Micske, Ottomány, Szalacs és Tóti is képviseltette magát. A jelentkezőket, létszámuk függvényében, hat korcsoportra osztották: előkészítő és I. osztályosok, II. osztályosok, III. osztályosok, IV. osztályosok, V–VI. osztályosok és VII–VIII. osztályosok. A szervezők szeretettel várták volna a margittai Horváth János Elméleti Líceum IX–XII-es diákjait is, de sajnos ebben a korcsoportban nem volt jelentkező. Viszont az V–VIII. osztályból Bende Orsolya és Kun Tünde magyartanárnők 17 versenyzőt neveztek be.

Örömteli, hogy a vidéki iskolák nagyon szép számban vették ki részüket a versenyből. A legtöbben Szalacsról jelentkeztek. Valószínűleg az ottani diákok jobban kedvelik Petőfit, vagy tanáraik, tanítóik jobban megkedveltették velük. Ha ugyanis egy tanuló megszereti a vers „ízét”, a továbbiakban nem szívesen mond le róla.

A margittai versenyzők nagyobb részt otthonról jelentkeztek be, a vidékiek pedig többségében iskoláik osztálytermeiből, ahol tanáraik, tanítóik is jelen voltak. A zsűrit tapasztalt versszeretők és versmondók alkották: Fügedy Anikó-Erzsébet és Kőrösi Mária tanítónő, Simon Erika tanárnő, Szatmári Annamária tanárnő, amatőr színjátszó, és Szőke Ferenc, a BN margittai tudósítója, amatőr színjátszó. Mivel elsősorban a társaságnak köszönhetően Margittán és környékén hagyománya van az ilyen eseményeknek (évente legalább négy szavalóversenyt rendeznek), most is nagyon sok jól kidolgozott szavalat hangzott el. A zsűri ezért a dobogós helyeken túl nyolc különdíjat is kiosztott, melyekből hármat a helyi RMDSZ-szervezet ajánlott fel. Szőke Ferenc mondott köszönetet a diákoknak, felkészítő tanároknak és szülőknek. Kiemelten kifejezte háláját a főtámogatónak, a magyar kormánynak, hiszen enélkül nem tudták volna díjazni a versenyzőket, ugyanakkor meghívta a résztvevőket az év további szavalóversenyeire.

Értékelő beszédet Kőrösi Mária mondott. Ismertette a zsűrizés kritériumait, kiemelte a pozitív élményeket és felhívta a szavalók figyelmét azokra a dolgokra, melyeken a továbbiakban javítaniuk kell. Túlsúlyban azonban a jogos dicséret volt. A legtehetségesebb versenyzők okleveleket kaptak és vásárlási utalványokat, melyeket az RMDSZ-székházban működő könyvüzletben az általuk kiválasztott könyvekre, tanszerekre válthatnak be. Ez a módszer évek óta jól működik, és a diákok örülnek annak, hogy ők maguk választhatják ki ajándékaikat.

 

A díjak átadására a református templomkertben lévő Petőfi mellszobornál került sor, ahol az egyik diák elszavalta a Nemzeti dalt, a szervezők pedig koszorúztak. A verseny ráhangolódást jelentett nemzeti ünnepünkre, a szavalók pedig sok nagyszerű Petőfi verssel ismerkedhettek meg.

 

Díjazottak

Előkészítő és I. osztályosok: I. Modoc Hanna, II. Uysal Gülhan Leyla, III. Juhász Etele. Különdíj: Kiss Botond.

II. osztályosok: I. Kosztandi Zselyke, II. Budai Rebeka, III. Mészáros Nóra.

III. osztályosok: I. Máthé Tímea-Mária, II. Bányász Áron-István, III. Czier Izabella. Különdíjasok: Barabás Gergő-András, Barabás Dávid.

IV. osztályosok: I. Tóth Evelin, II. Budai Noémi, III. Máthé Tamás.

V–VI. osztályosok: I. Bíró levente, II. Takács Jázmin-Hanna, III. Illyés Teodóra. Különdíjasok: Sárkány Regina, Szekrényes Eszter-Nóra.

VII–VIII. osztályosok: I. Iuhász Renáta-Tímea, II. Kun Abigél, III. Iles Dávid-Márk. Különdíjasok: Szabó Júlia-Andrea, Salánki Hajnalka, Biri Bianka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!