Sokkoló

2024.04.16. 08:02

Terrorcselekménynek minősítették az ausztráliai templomi késelést

Karen Webb, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke bejelentette, a történteket a vallási szélsőségesség jegyében elkövetett terrorcselekményként kezelik.

MW

Rendőrök a Krisztus, a Jó Pásztor templom előtt, miután újabb késeléses támadás történt Sydneyben

Forrás: AFP

Fotó: David Gray

Terrorcselekménynek minősítette az ausztrál rendőrség kedden azt a késes támadást, amelyet előző nap követtek el egy sydney-i asszír keresztény templomban, és bejelentették a feltételezett elkövető, egy 16 éves fiú őrizetbe vételét is.

A fiú négy embert sebesített meg késsel, köztük a papot a nagyváros nyugati részén található templomban. A sebesültek egyike sincs életveszélyben. Harminc embert az ijedtség miatt kellett kezelni.

Karen Webb, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a történteket a vallási szélsőségesség jegyében elkövetett terrorcselekményként kezelik. Hozzátette, nem látják szükségét, hogy növeljék a terrorkészültség szintjét az országban.

Elmondta azt is, hogy a tettes már nem volt ismeretlen a rendőrség előtt, de terroristagyanúsként nem tartották nyilván.

A vizsgálat szerint egyedül cselekedett, nem volt bűntársa – emelte ki Webb, hozzátéve, hogy az elkövető is megsebesült.

Közölték azt is, hogy a helyszínen a rendőrségnek kellett visszatartania egy több száz fős tömeget, hogy ne támadja meg a gyanúsítottat.

Sydney-ben két nap alatt ez volt a második késes támadás. Szombaton egy bevásárlóközpontban hat embert öltek meg, 12-en pedig megsebesültek.

Athony Albanese ausztrál miniszterelnök ezzel kapcsolatban kedden bejelentette, hogy felajánlották az ausztrál állampolgárságot annak a francia férfinak, aki segített feltartóztatni a pszichés betegségben szenvedő, 40 éves tettest. Damien Guerot már korábban benyújtotta állandó tartózkodási kérelmét.

Az ámokfutót – aki főleg nőkre támadt rá – egy rendőr halálosan megsebesítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában