Belpolitika

2024.04.05. 07:05

Hiába a korábbi bukás, újra összefogással próbálkozik a baloldal

Közösen indul a választásokon a DK, az MSZP és a Párbeszéd. A korábbi együttműködések nem hozták meg a várt sikert a baloldalnak – idézi fel cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, Varju László, a DK alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke, Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselője, Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője (b-j)a Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Összenő, ami összetartozik, és három baloldali párt – a DK, az MSZP, valamint a Párbeszéd – a számtalanszor megbukott összefogás ideáját vette elő a fiókból, hogy együtt induljanak a soron következő önkormányzati és európai parlamenti választáson. Még a múlt héten jelentették be a közös indulást, amelynek értelmében az EP-lista első négy helyén a Demokratikus Koalíció képviselői foglalnak helyet, az ötödik hely a Magyar Szocialista Párté, a hatodik pedig ismét a DK-é lett, a Párbeszéd pedig mindössze a hetedik helyet kapta meg a sorban – írja a Magyar Nemzet.

Érdekesség, hogy napokkal a bejelentés előtt a lap már megírta, hogy a három párt összefog a választásokra, ám akkor a Párbeszéd még azt válaszolta a HVG-nek: nincs mit kommentálni, minthogy nincs ilyen megállapodás.

Ezzel szemben egy sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíciót képviselő Dobrev Klára elmondta, hogy ez egy hosszú távú stratégiai megállapodás, amelyben az első lépés a közös európai parlamenti és budapesti lista, illetve a közös jelöltek állítása. Továbbá jelezte, hogy a következő országgyűlési választásokra közös jelöltekkel, közös programmal és közös miniszterelnök-jelölttel készülnek, sőt Dobrev szerint ha Orbán veszít június 9-én, akkor azonnal előre hozott választást kell követelni.

A Magyar Nemzet korábban arról értesült, hogy a hárompárti összefogás közös miniszterelnök-jelöltje Dobrev Klára lesz, és nem tartanak előválasztásokat. A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely nehezményezte, hogy a Momentum nem vesz részt a közös lista állításában, míg Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke elmondta, azok a felek, akik összeálltak, tulajdonképpen a szavazók akaratát testesítik meg, és szerinte most már van hova szavazni. Megjegyzendő, hogy a Párbeszéd a fennállása során eddig még nem vett részt önállóan egy országgyűlési választáson sem, és most ismételten nem méreti meg magát.

Emlékezetes, hogy éppen tíz éve, 2014-ben alakult meg a baloldali értelmiség javaslatára a baloldali összefogás, amikor is az MSZP, a DK, az Együtt, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megbuktatják a Fidesz–KDNP-t és Orbán Viktort. 

A választáson a pártszövetségnek végül sikerült 38 országgyűlési mandátumot szereznie, ezzel a legnagyobb ellenzéki csoportosulás lett, de mindez így is kevés volt a Fidesz–KDNP kétharmados győzelmével szemben. A pártszövetség a választásokat követően felbomlott, a 2014-es európai parlamenti választáson a baloldali pártok már külön indultak, de az összefogás ideáját azóta sem tudták elengedni.

A cikk folytatása ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában